Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V roce 2011 onemocnělo kvůli své práci 148 Jihočechů

Celkem 148 Jihočechů onemocnělo v loňském roce v souvislosti s výkonem svého zaměstnání. Vyplývá to z nejčerstvějších údajů Oddělení pracovního lékařství Nemocnice České Budějovice, které je regionálním střediskem hlášení nemocí z povolání a současně jediným pracovištěm svého druhu v kraji.

Přestože oproti roku 2010 klesl počet nově nahlášených případů nemocí z povolání meziročně o šest, patří jihočeský region dlouhodobě mezi oblasti s jedním z nejvyšších výskytů nově zachycených případů onemocnění nemocí z povolání v rámci celé ČR.

V roce 2010 se jižní Čechy zařadily dokonce na druhé místo hned za Moravskoslezským krajem, který se vyznačuje velmi vysokou koncentrací různých typů průmyslu.

„V tomto regionu jsou hned čtyři hlásící střediska. Pokud množství nově registrovaných profesionálních chorob na severu Moravy vydělíme čtyřmi, pak se naše středisko dostává v průměru na čelní místo,“ konstatoval primář Oddělení pracovního lékařství Nemocnice České Budějovice MUDr. Aleš Hejlek.

Proč jsou jižní Čechy, průmyslově nesrovnatelné se severní Moravou, na nejvyšších příčkách pomyslného žebříčku, lékaři vysvětlují tím, že zdravotní péče v oblasti pracovního lékařství, především v odhalování nemocí z povolání, má na jihu Čech vysokou úroveň.

Postupně se také úročí úsilí oddělení pracovního lékařství věnované informovanostijak zaměstnavatelů a zaměstnanců, tak i lékařů o poskytování této odborné péče v oblasti prevence,“ poznamenal Hejlek.

Především lékaři i nelékařské profese oboru pracovního lékařstvíupozorňují, že v mnoha případech se dá těmto nemocem předejít, případně je v čas odhalit a účinně léčit. Klinikům pracovního lékařství pomáhají v odhalování profesionálních chorob stále více informovaní a zasvěcení praktičtí lékaři a lékaři závodní preventivní péče i specialisté například z oblasti ortopedie, neurologie, alergologie, infektologie, ORL, dermatologie a dalších medicínských oborů.

Lékařitak častěji než dříve vysloví podezření na profesionální chorobu a odešlou pacienta na kompetentní pracoviště pracovního lékařství českobudějovické krajské nemocnice. Přesto je vlastním průzkumem prokázáno, že největší záchyt profesionálních chorob mají přímo lékaři tohoto oddělení.

Obor pracovního lékařství, je multidisciplinárním oborem, jehož základem je závodní preventivní péče, respektive Pracovně-lékařská péče. V této oblasti se chystá mnoho převratných legislativních změn, které budou mít dopady, včetně ekonomických, na zaměstnance, zaměstnavatele i na smluvní poskytovatele závodní preventivní péče. První budou platné už od dubna letošního roku.

Ze statistik pracovně-lékařského oddělení českobudějovické nemocnice mimo jiné vyplývá, že skupinou nejvíce ohroženou profesionálními onemocněními jsou v Jihočeském kraji lidé pracující v lesnictví při těžbě dřeva, zemědělci a zaměstnanci průmyslových podniků.

Celá řada obtíží, zejména s horními končetinamipochází ale také z takzvaného jemného průmyslu, jako je třeba výroba elektrotechnických součástek. Významnou rizikovou skupinou z pohledu chorob z povolání jsou zdravotníci, kteří jsou vystaveni především nebezpečí infekčních onemocnění. Jsou u nichale časté i výskyty alergií a mnoha dalších nemocí,“ doplnil MUDr. Aleš Hejlek.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice
Foto: www.nemcb.cz

Štítky nemoc, Nemocnice České Budějovice, lékař, Jihočeský kraj, Česko, Moravskoslezský kraj, Morava, Severní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V roce 2011 onemocnělo kvůli své práci 148 Jihočechů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.