Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V nemocnici leží dvanáct pacientů s prasečí chřipkou!

Budějcká nemocnice v posledních dnech hospitalizovala třináct pacientů s chřipkou. Kromě jednoho z nich byla již u všech potvrzena prasečí chřipka, tedy zákeřný virus H1N1. V úterý ráno navíc těžké formě chřipky podlehla dlouhodobě nemocná žena.

„Čtyři pacienti leží na oddělení ARO, jedna pacientka na interně a tři na infekčním oddělení. U jednoho z nich ale zatím čekáme na výsledky laboratorních testů. Hospitalizovali jsme také pět vážně nemocných dětí,“ vyjmenoval ve středu odpoledne mluvčí Nemocnice České Budějovice Jan Dušek.

Jak dodal, všichni hospitalizovaní již měli jiné zdravotní problémy a tudíž i oslabený imunitní systém. „V jejich případě je samozřejmě průběh chřipky o to horší,“ řekl Budějcké Drbně tiskový mluvčí.

Jedna pacientka s oslabenou imunitou už na těžkou nákazu chřipkou včera ráno zemřela. „Byla dlouhodobě nemocná. Zatím jsme z laboratoře nedostali výsledky, a tak nemůžu potvrdit, že i ona měla prasečí chřipku,“ zmínil Jan Dušek.

Desítky nemocných pacientů s chřipkou ošetřuje také ambulance. Většina je však zaléčena a poslána do domácího léčení.

V případě dalšího rozšiřování chřipky je českobudějovická nemocnice připravena přijmout další pacienty. „Zejména na zmíněných odděleních jsme vyčlenili lůžkové rezervy. Jiný problém v tuto chvíli nemáme,“ ujistil mluvčí.

Logickým vyústěním aktuální situace je zákaz návštěv, který v Nemocnici České Budějovice platí od dnešního dne. „Aby nedocházelo k dalšímu rozšiřování nákazy, nabudeme pouštět pacienty ani na víkend domů,“ uzavřel Dušek.

Návštěvy dnes zakázali také v Českém Krumlově, od pátku bude uzavřena rovněž strakonická nemocnice.

Co to je prasečí chřipka?

Onemocnění virem chřipky A (H1N1) se projevuje podobnými příznaky jako běžná sezonní chřipka člověka. Šíří se především kapénkovou formou při kýchání, kašlání a smrkání. Branou vstupu infekce do lidského organismu je výstelka nosohltanu a oční spojivky.

Prasečí chřipka (nebo také mexická chřipka, nová chřipka či chřipka A/H1N1) napadající lidi se objevila v Mexiku v březnu roku 2009. Jedná se o respirační onemocnění způsobené chřipkovým virem kmene A/H1N1.

Virus obsahuje geny lidské, ptačí a prasečí chřipky. První případy nemoci byly hlášeny 18. března 2009. Onemocnělo několik stovek lidí ve třech oblastech Mexika a sedm občanů Spojených států amerických.

Původně prasečí chřipkové onemocnění je přenosné na člověka a v dalších případech byl prokázán i přenos mezi lidmi. Zdroj: www.prasecichripka.cz

Štítky prasečí chřipka, H1N1, Nemocnice České Budějovice, nakažení pacienti, chřipka, pacient, Jan Dušek, Mexiko, Drbna.cz, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnici leží dvanáct pacientů s prasečí chřipkou!  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.