Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Padesátý babybox bude už v dubnu v Budějcích

Ve 49 babyboxech, které dosud existují v České republice, odložily matky do půlky března již 69 dětí. Jak agentuře Mediafax ve čtvrtek řekl jejich zakladatel Ludvík Hess, v pořadí padesátá schránka pro odložené děti bude v Českých Budějovicích.

Budějovice jsou posledním krajským městem, kde babybox není. „Otevření plánujeme 25. dubna v budově Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje,“ uvedl Hess, který je kromě zakladatele babyboxů také předsedou Nadačního fondu pro odložené děti Statim.

Hess připomněl, že první babybox vznikl v červnu 2005 v Praze, po něm v listopadu téhož roku následoval babybox v Nemocnici Milosrdných bratří Brno. Obě schránky jsou přitom nejčastěji využívané.„Myslel jsem, že v celé republice budou jen dva babyboxy. Netušil jsem, že jich za šest let vznikne skoro padesát,“ uvedl Hess.

Jak dodal, počet babyboxů v Jihomoravském kraji by rád rozšířil. „Chtěl bych babybox ve Znojmě a v Břeclavi,“ řekl Hess s tím, že dále by chtěl v republice obsadit Havířov, Nový Jičín, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Českou Lípu a také Tábor. „V Táboře byli nalezeni dva novorozenci, jeden živý, jeden mrtvý,“ poukázal Hess na to, že v případě existující schránky by do ní možná tyto matky děti odložily.

Iniciátorem a realizátorem brněnského babyboxu se stal lékař a brněnský zastupitel Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). „Za sedm let jsme zachránili devět dětí, což je po pražské nemocnici, která jich měla sedmnáct, druhý nejvyšší počet. Osm z nich se dostalo ihned do adoptivní rodiny, jedno šlo do rodiny z kojeneckého ústavu,“ sdělil Rychnovský.

Podle něj se postupem času změnil postoj veřejnosti k babyboxům. „Lidé na to původně nahlíželi jako na chybu a říkalo se, že babyboxy podporují, aby se rodiče dítěte zbavili a že dítě nezná identitu. Postupně ale tento úřednický názor vytlačil lidský názor, pro který je nejdůležitější zachránit život,“ vysvětlil Rychnovský.

Velikost babyboxů je 100 na 60 a 50 centimetrů. Vnitřní prostor je vyhřívaný na 28 stupňů Celsia. Pořízení jedné schránky vyjde na 250 tisíc korun.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky Babybox, České Budějovice, Ludvík Hess, Mediafax, Česko, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Nemocnice Milosrdných bratří, Praha, KDU-ČSL, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padesátý babybox bude už v dubnu v Budějcích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.