Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice nejspíš pokoří rekord v počtu odběrů krve

Transfúzní oddělení Nemocnice České Budějovice letos pravděpodobně dosáhne rekordního počtu odběrů krve, bezmála 19 tisíc. Přesto lékaři uvítají každého nového dárce. Potřeba transfúzních přípravků a plazmy pro dále vyráběné krevní deriváty totiž neustále roste.

Počet prvodárců, neboli nových dárců krve, se dlouhodobě pohybuje zhruba na úrovni deseti procent. Z toho vyplývá, že stabilní dárci jsou odebíráni častěji než v minulosti.

„Snažíme se proto odběry maximálně přizpůsobit potřebám nemocnic. Na internetu zveřejňujeme aktuální potřeby odběrů v týdenních intervalech a k přihlášeným dárcům operativně přizváváme dárce podle aktuální potřeby. Preferujeme, aby doba skladování krve byla co nejkratší a maximálně přizpůsobená potřebám nemocnic,“ uvedl primář Transfúzního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Petr Biedermann.

Zejména dárci, kteří jsou schopni reagovat na akutní potřebu nemocnic a na vyzvání se dostavit, jsou pro lékaře a zejména pro pacienty skutečným ´klenotem´. Především v létě se totiž dramaticky zvyšuje počet těžce zraněných lidí po úrazech různého druhu. Ti jsou navíc soustřeďováni v českobudějovickém traumacentru, kde pak potřeba krve prudce roste.

„Jedna velká havárie, kdy je více zraněných, už dokáže situaci vychýlit z normálu. Pak oslovujeme registrované dárce a za jejich krev jsme vděčni víc, než kdykoli jindy,“ poznamenal Biedermann.

Růst počtu dárců i odběrů je naprosto nezbytnou potřebou celého jihočeského zdravotnictví. Českobudějovická nemocnice disponuje celou řadou specializovaných center (traumacentrum, kardiocentrum apod.), kde jsou léčeni nejtěžší pacienti z celého regionu a která mají vysoké nároky na spotřebu krve.

Transfúzní oddělení Nemocnice České Budějovice navíc zásobuje základními krevními přípravky nejen svou domovskou nemocnici, ale také nemocnice v Českém Krumlově, Prachaticích a Strakonicích. Speciálními přípravky pak zásobuje i další nemocnice v Jihočeském kraji. V případě nutnosti i nemocnice v Plzeňském kraji a na Vysočině.

„V této souvislosti zde existuje jedno velké ale. V současné době jsou všichni těžcí pacienti ze všech okresů kraje soustředěni do Českých Budějovic. Výroba transfúzních přípravků pro ně je ale uskutečňována z velké části pouze prostřednictvím dárců z Českobudějovicka, takže českobudějovičtí dárci jsou častěji odebíráni, než dárci z jiných oblastí regionu. Domnívám se proto, že do budoucna by tato zátěž měla být rovnoměrněji rozložena,“ dodal primář MUDr. Biedermann.

Informace pro dárce krve

Dárcem krve může být každý, kdo v den odběru vyhoví kriteriím zdravotní způsobilosti, které posoudí lékař transfuzního oddělení na základě vyplnění dotazníku, laboratorního vyšetření a zdravotní prohlídky.

Noví dárci se mohou k odběru předem objednat na telefonních číslech transfúzního oddělení 387 873 333 - 5, kde dostanou podrobné informace a termín odběru. Objednat se zájemci mohou také prostřednictvím emailu na adrese odbery@nemcb.cz.

Místo odběrů
Stanice dárců krve - Nemocnice České Budějovice, a.s., ulice L. B. Schneidera, České Budějovice

Termíny odběrů
Pondělí: 6.30 -11.00 hodin
Úterý: vyhrazené odběry - svoz dárců krve z jiných okresů
Středa: vyhrazené odběry - autologní odběry, výjezdové odběry dle plánu ve Strakonicích
Čtvrtek: 6.30 - 11.00, 14.00 - 17.00 hodin
Pátek: 6.30 - 11.00 hodin

Statistika dárcovství

Rok Počet dárců Noví dárci Odběry celkem
2005 9 277 871 15 825
2006 9 182 664 15 913
2007 9 220 835 15 803
2008 9 458 929 16 804
2009 9 841 1 231 18 276
2010 10 284 1 215 18 531
2011 10 086 812 17 262

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky odběry krve, Nemocnice České Budějovice, Transfúzní oddělení, nemocnice, lékař, dárce krve, České Budějovice, Strakonice, Nemocnice Český Krumlov, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice nejspíš pokoří rekord v počtu odběrů krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.