Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Každým rokem v období Valentýna darují svoji krev

Zajímavou valentýnskou tradicí se může pochlubit budějcká Střední škola obchodní, Husova 9. Každým rokem dobrovolníci z řad žáků a pedagogů přicházejí na transfuzní oddělení českobudějovické nemocnice, aby darovali svoji krev.

Akce Valentýnská kapka krve vzešla před dvanácti lety z nápadu partnerské školy v Bratislavě a i po těchto letech stále motivuje mladé lidi ke kroku, ke kterému by třeba sami těžko hledali odvahu.

„Dosud v jedenácti ročnících darovalo svou krev 414 dárců. Věříme, že letos překonáme 450,“ uvedla ředitelka školy Jarmila Benýšková.

Valentýnská kapka krve především pomáhá prolomit bariéry, zbavuje žáky strachu ze samotného odběru. „Jdu poprvé a mám smíšené pocity. Nevím, co mě čeká, jestli to bolí nebo jestli je to v pohodě,“ obávají se odběrů studenti, pro které to bude nová zkušenost.

Mnozí z nich se však po této akci rozhodnou darovat krev pravidelně, jako například jeden z žáků 3. ročníku: „Poprvé jsem daroval krev v rámci akce naší školy měsíc po osmnáctých narozeninách a od té doby ji daruji pravidelné každé tři měsíce.“

Žáci, kteří kvůli nízkému věku krev ještě darovat nemohou, vytvářejí plakáty a propagační materiály, které každoročně zdobí prostory školy.

První dárci letos dorazili na transfuzní oddělení českobudějovické nemocnice v úterý 10. února, další se tam chystají zítra, poté i v březnu, dubnu a květnu. „Všem za jejich postoj a odhodlání, věnovat k Valentýnu vlastní kapku krve, patří upřímné poděkování,“ dodala Jarmila Benýšková.

Štítky Střední škola obchodní, Husova 9, České Budějovice, dárci krve, transfuzní oddělení, Nemocnice České Budějovice, Bratislava, Den svatého Valentýna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každým rokem v období Valentýna darují svoji krev  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.