Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Češi stále více zneužívají léky proti depresi

Prodej antidepresiv během posledních čtyř let v Česku celkově vzrostl o pětinu, některé z těchto léků zvýšily svůj odbyt dokonce o více než polovinu. Píše o tom úterní Mladá fronta DNES.

Češi navíc nadměrně používají i léky proti úzkostem, na kterých rychle vzniká závislost, jako jsou například Lexaurin, Diazepam či Neurol. Napodobují tak západní trend nadužívání těchto léků.

„Antidepresiva i takzvané ´uklidňovače´, tedy léky s benzodiazepiny, jsou sice na předpis, ale pacienti se k nim v praxi dostanou skoro stejně snadno jako k šunce a rohlíku,“ konstatuje Mladá fronta.

Lékaři přitom varují, že lidé by tyto léky neměli užívat, pokud je nezbytně nepotřebují. Organismus si na ně velmi rychle zvyká a některé se velmi obtížně vysazují.

Léky přitom lidé, kteří se bez nich už nemohou obejít, často shánějí přes internetové diskuse. „Tisíce lidí tady popisují své zkušenosti a léky tu pokoutně shánějí. Mluví o nich jako o ´pilulkách štěstí´. Podle střízlivých odhadů je v Česku každý padesátý člověk závislý na lécích tohoto typu. A mnohým závislost zničila život,“ píše deník.

Jedním z důvodů podle MF DNES je, že mnoha pacientům se nechce čekat týdny, až se uvolní místo v psychiatrické ambulanci, a raději jdou k praktickému lékaři, který jim takové léky může předepsat. Rostoucí počty závislých na těchto lecích přitom už lékaři zaznamenali.

Počet žen závislých právě na těchto uklidňujících medikamentech přibývá například v psychiatrické léčebně v Bohnicích. V současné době tam tvoří tyto ženy čtvrtinu z těch, které se zde léčí.

Napsal Miroslav Kyncl, Mediafax

Štítky antidepresiva, lékař, zneužívání, Česko, Mladá fronta DNES, Mladá fronta, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi stále více zneužívají léky proti depresi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.