Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějovice mají jedno z nejlepších kardiocenter v zemi

Kardiocentrum českobudějovické nemocnice se z hlediska přístrojové vybavenosti a kvality poskytované medicínské péče řadí mezi tři nejlépe hodnocená specializovaná lékařská pracoviště svého druhu v zemi. Současně je tuzemskou jedničkou v transplantacích srdečních chlopní lidského původu.

Toto pracoviště, jehož základem je kardiologické a kardiochirurgické oddělení Nemocnice České Budějovice, vzniklo v roce 1998 a nyní patří mezi jedenáct akreditovaných Komplexních kardiovaskulárních center v České republice. Péčí zhruba čtyřicítky zdejších lékařů a 150 sester ročně projde okolo 3500 pacientů.

Rozvoji kardiocentra věnuje nemocnice dlouhodobě velkou pozornost. Příkladem je i vloni dokončená investice ve výši osmdesáti milionů korun do modernizace přístrojového vybavení, z níž přibližně 85 procent pokryla Evropská unie z prostředků Integrovaného operačního programu. Roční zkušenosti lékařů dokazují, že investice významně přispěla k dalšímu zvýšení kvality poskytovaných medicínských služeb.

Velkou část přístrojů komplexního kardiovaskulárního centra pořídila nemocnice už v letech 1998 až 2002. Při každodenním používání byly tyto přístroje do značné míry opotřebované. Každým rokem se proto zvyšoval počet nutných servisních zásahů,“ vysvětlil potřebu investice ředitel Kardiocentra Nemocnice České Budějovice Ladislav Pešl.

Poznamenal, že v mnohých ohledech byly původní přístroje již morálně zastaralé, protože v posledních deseti letech došlo k významnému posunu medicínských technologií vpřed.

Mezi zcela nové technologie uvedené do provozu patří například kardiologický software pro magnetickou rezonanci či přístroj pro řízenou mírnou hypotermii, který lékařům umožňuje podle potřeby ohřívat či zchlazovat organismus pacienta.

Pořízením těchto přístrojů a softwaru došlo v mnoha ohledech jak k zásadnímu nárůstu kvality poskytované péče, tak i k možnosti zavedení dalších nových terapeutických postupů. Dobrou zprávou pro pacienty je, že díky moderním technologiím se snížil počet komplikací, snížila se doba hospitalizací, zvýšil se komfort léčby a zkrátila se doba rekonvalescence,“ zdůraznil Pešl.

Českobudějovické kardiocentrum poskytuje v současné době kromě transplantací plný rozsah dostupné péče o pacienty s postižením srdce. Péče v oblasti intervenční kardiologie a kardiochirurgie představuje dva ze tří pomyslných pilířů, o něž se v současnosti opírá každé plnohodnotné kardiocentrum. Třetím je rozvinutá arytmologická a kardiostimulační péče.

Z hlediska indikátorů naplnění standardu přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního centra dle věstníku Ministerstva zdravotnictví České republiky se českobudějovické kardiocentrum posunulo z 90 na 96,7 procenta, což svědčí o tom, že toto pracoviště bylo i v minulých letech velmi dobře přístrojově vybaveno. Nyní se úroveň přiblížila těsně stoprocentnímu bodovému ohodnocení,“ konstatoval místopředseda představenstva, ředitel úseku operačních a ostatních oborů Nemocnice České Budějovice MUDr. Jaroslav Novák, MBA.

Kardiovaskulární choroby jsou na prvním místě příčin úmrtí občanů v Česku. Ročně na ně umírá padesát tisíc lidí, což je více než polovina všech zemřelých.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a. s.
Foto: www.nemcb.cz

Štítky České Budějovice, Nemocnice České Budějovice, pacient, Česko, lékař, investice, Evropská unie, Jaroslav Novák, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice mají jedno z nejlepších kardiocenter v zemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.