Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějcká nemocnice poskytuje azyl mladým medikům

Nemocnice České Budějovice rozšiřuje výuku studentů medicínských oborů vysokých škol.

Kromě už tradiční spolupráce se Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity a Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni prohlubuje největší zdravotnické zařízení v kraji také spolupráci s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze a dalšími lékařskými fakultami po celé České republice v rámci prázdninových praxí.

Například spolupráce s plzeňskou lékařskou fakultou už funguje devět let. Ve dvou skupinách se u nás každoročně připravuje v průběhu dvou semestrů pod odborným dohledem zkušených lékařů zhruba 25 studentů šestých ročníků na státní závěrečné zkoušky ze všech základních medicínských oborů, to znamená z interny, chirurgie, gynekologie, porodnictví, dětského lékařství, hygieny a sociálního lékařství,“ uvedl koordinátor pro výuku a výzkum, primář Interního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Pavel Havránek.

V rámci těchto základních oborů absolvují medici pobyty na specializovaných odděleních, na urologii, traumatologii, kardiologii, gastroenterologii a plicním. Studenti se účastní běžného chodu příslušných oddělení, od ranního hlášení do odpolední vizity. Samostatně pracují s nemocnými pod dohledem lékařů oddělení, zpracovávají vizity, příjmy, účastní se speciálních vyšetření a operací.

Pro naše lékaře to určitě znamená zvýšené nároky, musíme připravit semináře a přednášky a samozřejmě věnovat více pozornosti výkladu při vizitách i při vlastních diagnostických a léčebných výkonech. Na druhé straně má nemocnice možnost hledat mezi těmito studenty budoucí kvalitní, mladé a perspektivní lékaře,“ řekl Havránek.

Zatímco teoretickou část zkoušek vykonávají absolventi na půdě školy v Plzni, praktická část se znovu odehrává v českobudějovické nemocnici. Sem patří všeobecná část péče o pacienta i velmi odborná část týkající se léčebných procesů, diagnostiky a podobně.

„Zpětná vazba informací napovídá tomu, že naši studenti plně obstojí v konkurenci těch, kteří svoji praxi vykonávají ve fakultních nemocnicích v Plzni, Praze či Ústí nad Labem,“poznamenal primář Pavel Havránek.

V Českých Budějovicích se postupně rozvíjejí i letní praxe a stáže pro studenty pražské či královéhradecké lékařské fakulty. Praxi zde ale absolvují studenti z řady dalších škol. Velmi intenzivně se rozvíjí také historicky nejdelší spolupráce se Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity, kde stejně jako v předchozích případech vystupují zdejší lékaři v roli vyučujících. „Náročnost jak bakalářského, tak magisterského studia na fakultě neustále roste a jedině nemocnice může studentům poskytovat odborně kvalitní prostor pro přípravu závěrečných prací,“ dodal Havránek.

Zdravotně sociální fakulta je se svými devíti katedrami a celkem 2400 studenty druhou největší fakultou Jihočeské univerzity.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice a.s.

Štítky nemocnice, Nemocnice České Budějovice, lékař, lékařská fakulta, Pavel Havránek, Univerzita Karlova, Praha, Plzeň, Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice poskytuje azyl mladým medikům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.