Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějcká nemocnice není v dluzích a chystá novinky

Podle ekonomického serveru E15 hrozí třetině českých nemocnic finanční kolaps. Ty se pomalu nacházejí v krizích, které se zatím navenek nijak neprojevují, ale nemocničním zařízením se prohlubují vnitřní dluhy. Na tento stav doplatí pacienty. Kvůli dluhům se odsouvají plánované operace.

Naštěstí pro Jihočechy, českobudějovická nemocnice zatím v minusu není. Potvrdila to její mluvčí Ivana Kerlesová. „V letošním roce má nemocnice kvůli úhradové vyhlášce oproti loňsku snížený rozpočet o 200 milionů korun. Vedle toho roste potřeba financí například na personál, protože od nového roku budou kvůli nařízení Evropské unie omezeny přesčasy lékařů a pro zdravotnická zařízení to obecně znamená nábor nových lékařů, které je potřeba také zaplatit. Dluhy ale nemáme,“ říká Kerlesová.

Kladný hospodářský výsledek se podle ní daří udržovat jen díky šikovnosti vedení nemocnice, která například centralizuje nákupy zdravotnických potřeb společně s dalšími jihočeskými nemocnicemi.

Navzdory sníženému rozpočtu se vedení nemocnice chystá uvést řadu novinek a investic jak pro personál, tak pro pacienty. Největší plánovanou investicí je nová porodnice, jelikož staré gynekologické oddělení již nevyhovuje. Na tuto stavbu si vedení nemocnice vyhradí částku okolo 200 milionů korun.

Další výraznou plánovanou změnou je koncentrace veškeré lékařské péče do horního areálu nemocnice. „Bude to velká úspora, jelikož budovy v dolním areálu patří městu. Již se přesunulo kožní oddělení a zhruba do pěti let bychom rádi přestěhovali i všechna další oddělení,“ podotkl zástupce ředitele nemocnice Jaroslav Novák.

Příjemnou novinku, kterou ocení zejména pacienti, bude zavedení wifi připojení. „Nejprve zavedeme volnou wifi tam, kde je nejvíce žádaná. To je zejména na dětském oddělení. Časem chceme ale internet zpřístupnit i lidem například na LDN, jelikož starší lidé už jsou dneska technologicky vyspělejší a mnozí internet používají naprosto běžně,“ doplnil ještě Novák.

Štítky Nemocnice České Budějovice, bez dluhů, novinky, nemocnice, pacient, Ivana Kerlesová, E15, Evropská unie, Jaroslav Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice není v dluzích a chystá novinky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.