Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějcká nemocnice je špičkou ve světové kardiologii

Nemocnice České Budějovice patří v oblasti kardiologie mezi naprosté světové špičky. Bez přehánění. Tým kardiologů v čele s vedoucím lékařem arytmologie a kardiostimulace Alanem Bulavou se totiž na jihu Čech stará na dálku o více než 500 pacientů, kteří v sobě nosí kardiostimulátor či kardiodefibrilátor.

Asi si říkáte, co to je, starat se o pacienta takzvaně na dálku? Právě zmíněný počet pacientů má implantovaný přístroj se zařízením, kterému se říká Home Monitoring. Lidé se srdeční vadou tak jsou lékaři on-line sledováni přímo ze svých domovů.

„Systém automatického dálkového sledování srdečního rytmu a dalších životních parametrů nám umožňuje prakticky okamžitě medicínsky reagovat na jakýkoliv zachycený stav pacienta,“ pochvaluje si Alan Bulava.

Systém Home Monitoring, který funguje v České republice od roku 2004 a dnes už se stará o téměř tři tisícovky pacientů, funguje na bázi mobilního bezdrátového připojení. Pacient má tak doma na nočním stolku bílou krabičku, která se každou noc spojí s kardiostimulátorem či kardiodefibrilátorem a každý den pak odešle data z těchto přístrojů do centrální evidence. Odtud si pak už jednoduše lékaři přes internet mohou o svých pacientech cokoliv přečíst.

„Telemedicína, kam právě patří toto sledování pacienta na dálku či robotické operace, je jednoznačně trendem budoucnosti. Pokud má sledovaný pacient nějakou mimořádnou událost, systém odešle varovací zprávu do tří minut. Tento systém je celosvětový, takže když někdo odjede na půl roku do Austrálie, je pořád sledovaný,“ doplňuje Bulava.

Budějcká nemocnice každý rok implantuje 300 až 400 přístrojů sledující srdeční funkce. Provoz Home Monitoringu stojí ročně zhruba deset tisíc korun a zatím jej pacientům plně hradí firma BIOTRONIK, která je vyrábí. Ale jedná se už i se zdravotními pojišťovnami, které by tento systém také měli hradit.

Ve středu 22. srpna obdržela Nemocnice České Budějovice prestižní ocenění BIOTRONIK Honorary Circle Award za vynikající výsledky právě v oblasti implantace srdečních přístrojů umožňujících dálkové monitorování pacientů s poruchami srdce. Patří tak mezi šest nemocnic na světě a mezi tři v Evropě, které se pyšní tímto oceněním!

„Určitě jsem s tímto přístrojem klidnější. Dřív jsem měl takové zaměstnání, kde jsem byl pořád ve stresu. Spolu s léčbou jsem musel změnit životní styl, zklidnit se a podobně. Přístroj mne monitoruje čtyřiadvacet hodin denně, a kdyby se cokoliv stalo, hned zakročí. Je to prostě pocit jistoty,“ pochvaluje si Jan Šafář z Temelína, která má dálkově hlídaný kardiodefibrilátor už čtyři roky.

Foto: Bohumír Langmaier

Štítky Nemocnice České Budějovice, kardiologie, Alan Bulava, ocenění, BIOTRONIK Honorary Circle Award, pacient, nemocnice, lékař, Česko, Evropa, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Umíííí !!!

Čtvrtek, 23. srpna 2012, 08:30Odpovědět

Budějcká nemocnice je špičkou ve světové kardiologii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.