Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záchranáři mají novou leteckou základnu i výjezdové stanoviště

Nová letecká základna pro vrtulník začala oficiálně sloužit Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje (ZZS JčK) v sobotu 12. září. Stanoviště vyrostlo za zhruba rok v sousedství českobudějovického letiště v Plané a náklady na jeho vybudování ve výši necelých 60 milionů korun hradil zřizovatel ZZS JčK – kraj.

Základna letecké záchranné služby se dosud nacházela na hosínském letišti na Českobudějovicku. „Problematický byl stav tamního objektu, který nebylo možné udržovat ani do něj investovat, neboť se jedná o soukromý majetek a záchranná služba tam byla pouze v nájmu. Navíc její umístění do Plané je logičtější než v Hosíně, protože je to podstatně blíž k českobudějovické nemocnici,“ shrnul hejtman Jiří Zimola důvody, proč se kraj rozhodl do stěhování investovat.

Provozovatelem vrtulníku letecké záchranné služby je na základě smlouvy s ministerstvem zdravotnictví společnost Alfa – Helicopter. „Odborný personál, zdravotnické vybavení a přístrojovou techniku zabezpečujeme my,“ dodal ředitel ZZS JčK Marek Slabý.

Lepší vykrytí sanitami na území Křemežska a severní části Boleticka

Součástí základny letecké záchranné služby je i nové výjezdové stanoviště pro pozemní posádku ZZS JčK. „Díky tomu se nám podařilo lépe vykrýt a tím i zkrátit dojezdové časy sanit na území Křemežska a severní části Boleticka,“ upřesnila první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Na základně podle Slabého najdou zázemí lékaři, záchranáři, piloti, technici i řidiči. „Současně je tu vyčleněn prostor pro ostatní složky IZS, umožňující přistání například policejního vrtulníku a jeho umístění v hangáru,“ naznačil ředitel ZZS JčK s tím, že tu budou mít záchranáři k dispozici i vozidla pro řešení mimořádných událostí a transport osob s vysoce nebezpečnými nákazami.

Napsal Radek Šíma

Štítky heliport, letiště, záchranka, Planá, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, letecká záchranná služba, Marek Slabý, Jiří Zimola, Nemocnice České Budějovice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres České Budějovice, Ivana Stráská, Hosín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři mají novou leteckou základnu i výjezdové stanoviště  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.