Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministr zemědělství: Ve školách by kromě mléka měly být i mléčné výrobky

Ministr zemědělství Marian Jurečka nesouhlasí s návrhem Evropského parlamentu, aby v projektu školního mléka bylo jen neochucené a neslazené mléko, chce tam i další mléčné výrobky. Jurečka to uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání zástupců ministrů zemědělství Visegrádské skupiny v českobudějovickém hotelu Clarion.

Zároveň se ohradil proti postupu obchodních řetězců, které podle něj dostatečně nepromítají snížení výrobních cen mléka do prodeje pro spotřebitele.

„Pro nás je i kvůli současnému stavu v sektoru mléka nepřijatelný návrh Evropského parlamentu ohledně projektu školního mléka, který by znamenal především výrazné zúžení nabídky podporovaných mléčných výrobků,“ řekl Jurečka. Návrh Evropského parlamentu označil za nelogický. S kritikou se přidala i státní tajemnice ministerstva zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky Magdaléna Lacko-Bartošová. Podle ní by měla být nabídka rozšířená také například na sýry a jogurty.

V loňském školním roce vzrostly dotace z 58 na 59 milionů korun, počet zapojených škol se pohyboval okolo 3 tisíc, program se týkal zhruba 590 tisíc žáků. Do programu se v posledních letech každoročně zapojuje asi polovina dětí těchto škol.

Program, který v jednodušší formě fungoval již před rokem 1989, znovu odstartoval v roce 1996 a byl ze začátku bez dotací. Stát na něj začal finančně přispívat v roce 1999, od vstupu země do EU v roce 2004 začala na školní mléko posílat peníze také unie. Program byl původně určen pro žáky základních škol, od září 2009 mohou dotované mléčné výrobky konzumovat také děti z mateřských škol a studenti středních škol.

V současnosti je na evropském trhu mléka nadbytek v souvislosti s ruským embargem na dovoz evropského zboží, ale i kvůli zrušení mléčných kvót. Čeští producenti prodávají své výrobky pod výrobní cenou. Podle ministra ale obchodní řetězce snížení cen do cenovek na svých pultech nepromítly ve velké míře. „Je evidentní, že obchodní řetězce využívají situace ve svůj prospěch,“ přidal ministr. 

Ministři také jednali o správných postupech v hospodaření s půdou či o ochraně spotřebitelů před falšovanými potravinami.

Zdroj: ČTK
Foto: pixabay.com

Štítky mléko, ministr zemědělství, mléčný výrobek, Marian Jurečka, Evropský parlament, Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova, Evropská unie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zemědělství: Ve školách by kromě mléka měly být i mléčné výrobky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.