Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V autobusech v Budějovicích a Táboře se nyní dozvíte, jak poskytovat první pomoc

Se stručným návodem na poskytnutí první pomoci se mohou nově seznámit cestující v MHD v Českých Budějovicích a Táboře. Samolepky s touto tématikou, doplněné navíc číslem 155 na zdravotnickou záchrannou službu, se ve vozech poprvé objevily v pondělí 24. srpna.

„Jedná se o velice stručný návod pro laickou veřejnost, jak postupovat při zástavě srdeční činnosti s upozorněním na tísňovou linku 155,“ upřesnil ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý s tím, že si občané během jízdy městskou dopravou mohou zopakovat nejdůležitější úkony při poskytování první pomoci - identifikaci zástavy srdce, aktivování zdravotnické záchranné služby a zahájení nepřímé masáže srdeční. „Vše je vyvedeno na dvou velmi názorných obrázcích, které si každý zapamatuje i během krátké cesty do práce, na nákup, nebo za zábavou a snadno si je vybaví i ve stresu,“ dodal Slabý.

Když se projekt osvědčí, osloví i dopravce v jiných městech

Umístění samolepek do vozů MHD připravila a realizovala Česká resuscitační rada a Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje s podporou Jihočeského kraje - svého zřizovatele. Zmínit je třeba i vstřícný přístup Dopravního podniku města České Budějovice a táborské společnosti COMETT PLUS.

„Takováto situace, kdy se budeme muset zmobilizovat a budeme muset pomoci někomu v našem okolí, může jednou potkat každého z nás. V takovém případě je důležité vědět, jak se má člověk zachovat a hlavně to zvládnout psychicky. Naším cílem je vždy zajištění kvalitní lékařské péče a první pomoc v tom hraje nedílnou roli, proto tento projekt jednoznačně vítáme a podporujeme,“ uvedla první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská. 

Slabý dále řekl, že pokud se tento nápad setká s příznivou odezvou, chtěli s ním iniciátoři oslovit i dopravce v ostatních městech na jihu Čech.

Napsal Radek Šíma

Štítky první pomoc, České Budějovice, Tábor, Marek Slabý, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Ivana Stráská, COMETT PLUS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V autobusech v Budějovicích a Táboře se nyní dozvíte, jak poskytovat první pomoc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.