Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské nemocnice loni hospodařily se ziskem 113,5 milionu korun

Všech osm nemocnic zřizovaných Jihočeským krajem loni hospodařilo beze ztrát a jejich celkový zisk dosáhl 113,471 milionu korun. To je o 76,465 milionu korun více než v roce 2013. Celkové výnosy (obrat) jihočeských nemocnic v loňském roce překročily 6,717 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o přibližně 348 milionů korun. Jejich loňské celkové investice přesáhly 800 milionů korun.

Nemocnice tak potvrdily své dlouhodobé finanční zdraví, které při své nedávné návštěvě jižních Čech ocenil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

„Z těchto výsledků vyplývá, že po ekonomicky mimořádně náročném roce 2013, který se nesl ve znamení tvrdých škrtů v důsledku restriktivní úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, byl loňský rok etapou úspěšné stabilizace. Za zcela zásadní považuji skutečnost, že se nám daří udržovat nemocnice v dobré finanční kondici, což je základní nutností k udržení a zvyšování kvality poskytované lékařské péče, včetně rozšiřování její dostupnosti. Pokud by se nemocnice potácely v dluzích, úroveň a kvalita péče by nutně šla dolů. Navíc jsou veškeré vytvořené zisky reinvestovány zpět do rozvoje jednotlivých lékařských zařízení kraje,“ uvedl hetman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Za klíčový moment hejtman rovněž označil loňské více než osmisetmilionové investice. „Ty směřovaly jak do modernizace a výstavby budov či do zkvalitňování komfortu pobytu pacientů v nemocnicích, tak především také do modernizace a nákupu nového přístrojového medicínského vybavení a do nových technologií. Poměr obou skupin investic se pohybuje zhruba 1 ku 1,“ poznamenal hejtman.

Z loni zahájených, pokračujících, nebo dokončených investic lze jmenovat například zahájení výstavby nového Perinatologického centra v českobudějovické nemocnici za 210 milionů korun, dokončení rekonstrukce západního křídla pavilonu chirurgických oborů v táborské nemocnici za přibližně 44 milionů korun, dokončení dvouleté výstavby nového centrálního pavilonu D (188 mil. Kč), otevření nového urgentního příjmu (9 mil. Kč), otevření nové jednotky následné intenzivní péče (14 mil. Kč) a dokončení rekonstrukce pavilonu C za 32 milionů korun, vše v jindřichohradecké nemocnici. Výčet by byl dlouhý.

„Díky společnému jednání všech osmi jihočeských nemocnic se zdravotními pojišťovnami a dodavateli se jihočeskému zdravotnictví podařilo vytvořit stabilní hospodářské klima, které je dobrou předzvěstí pro roky následující. Trend úzké spolupráce se ukazuje jako správný a proto jej budeme nadále podporovat a rozvíjet,“ zdůraznila první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

V posledních sedmi letech investovaly jihočeské nemocnice do svého rozvoje celkem více než 4,2 miliardy korun. Investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie.

Ročně je v nemocnicích založených Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 6346 dětí. Nemocnice mají celkem přibližně 6100 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji.

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu.

Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby. Páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic je Nemocnice České Budějovice jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu.

Jihočeské nemocnice poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel Jihočeského kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Napsal Petr Pokorný

Štítky nemocnice, Jihočeský kraj, investice, Nemocnice České Budějovice, Svatopluk Němeček, stavba, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Evropská unie, Petr Pokorný, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské nemocnice loni hospodařily se ziskem 113,5 milionu korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.