Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice v Budějcích zavádí robotickou chirurgii

Systémem da Vinci pro robotem asistované operace nově disponuje nemocnice v Budějcích. První operace s tímto velmi moderním přístrojem v hodnotě 33 milionů korun byla provedena v pondělí 4. března. Využití robotického systému bude zejména při operacích onkologických onemocnění v urologii, gynekologii a chirurgii.

„Jde o nejnovější systém pro roboticky asistované chirurgické výkony. Je využíván pro operační výkony v dutině břišní, dutině hrudní a ORL výkonech,“ uvádí ředitel úseku zdravotní péče a člen představenstva Nemocnice České Budějovice Jaroslav Novák. Jedná se o první instalaci tohoto typu robotického systému ve střední a východní Evropě.

„Miniinvazivní robotický chirurgický zákrok je pro pacienta méně zatěžujícím, pacient má menší pooperační bolestivost, nižší ztráty krve. Například u nejčastější robotické operace - radikální prostatektomie pro nádor - přináší asistence robota vysokou pravděpodobnost vyléčení zhoubného onemocnění, ale zároveň se zlepšují i funkční výsledky operace, tzn. úplné kontinence (udržení moče) a v některých případech i zachování erekce,“ říká Zdeněk Staněk, vedoucí robotického operačního týmu urologického oddělení.

Zavedení robotické chirurgie mimo jiné znamená zkrácení hospitalizace (například z devíti na čtyři a půl dne u operací nádorů prostaty) a rekonvalescence s rychlejším návratem do běžného aktivního života. „Přínosné je z našeho pohledu také umístění chirurgického robotického přístroje v naší nemocnici, která se tak stala desátým robotickým centrem v ČR,  kdy v současné době je nejblíže dostupný přístroj v Praze,“ říká Jaroslav Novák.

Nový přístroj bude sloužit potřebám pacientů z Jihočeského kraje, okrajových částí Plzeňského kraje a kraje Vysočina, kde není dosud robotická chirurgie dostupná.

Tisková zpráva | Foto nemcb.cz

Štítky nemocnice, České Budějovice, chirurgie, Jaroslav Novák, pacient, Nemocnice České Budějovice, Střední a východní Evropa, Česko, Praha

Nemocnice v Budějcích zavádí robotickou chirurgii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.