Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nedělní snowboarding skončil těžkým zraněním. Na Lipno letěl vrtulník

Třináctiletá dívka spadla dnes odpoledne během jízdy na snowboardu tak nešťastně, že záchranáři HS museli povolat vrtulník, ten pak naložil i další zraněnou ženu.

K nehodě došlo na jedné ze sjezdových tratí v Lipně nad Vltavou kolem tři čtvrti na dvě. „Dívka spadla na tvrdý sníh rovnou na záda, respektive na dolní část zad. Když jsme k ní dorazili, popisovala velice silné bolesti v oblasti pánve. Její stav jsme konzultovali s dispečinkem linky 155 Jihočeského kraje a podle všeho se jednalo o závažný úraz pánevní kosti,“ popsal stav zraněné dívky Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava.

Dispečink ZZS tedy k nehodě povolal vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. „My jsme dívku velice šetrně umístili do fixační vakuové matrace a transportovali na heliport. Během toho ovšem došlo k dalšímu úrazu. Jedna z lyžařek si při pádu během srážky zřejmě zlomila klíční kost. Posádka vrtulníku proto naložila i tuto ženu a obě zraněné pak dopravila k dalšímu ošetření do Českých Budějovic,“ uvedl Aleš Fejfar.

Horská služba varuje všechny lyžaře a snowboardisty, aby nepodceňovali jízdy na šumavských sjezdových tratích. „Sněhu je dostatek, počasí vcelku optimální a sjezdovky praskají ve švech. Na místě je proto opatrnost a ohleduplnost k ostatním. Zároveň je nutné dát si pozor, protože sníh už je místy velmi tvrdý, takže i při relativně malých pádech může hrozit závažné zranění,“ apeloval na návštěvníky pohoří Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Štítky hory, Lipno nad Vltavou, sníh, zima, snowboarding, Vodní nádrž Lipno, horská služba, Šumava, Armáda České republiky, Jihočeský kraj, Bechyně, České Budějovice

Nedělní snowboarding skončil těžkým zraněním. Na Lipno letěl vrtulník  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.