Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testem fritovacích olejů neprošla každá čtvrtá restaurace. V Budějcích inspektory nepotěšila Jiskra

Pochutnáte si rádi na smažených jídlech? Pokud ano, měli byste se mít na pozoru. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se totiž i v loňském roce zaměřila na kvalitu fritovacích olejů v českých restauracích. Výsledek? Každý čtvrtý kontrolovaný subjekt neprošel. Podle dostupných údajů za loňský rok z budějckých restaurací neprošla kontrolou jediná - Jiskra v ulici J. Opletala.

„Vzorek byl odebrán z fritézy. Olej vykazoval známky tepelného rozkladu, byl patrný modrošedý kouř, olej měl světle hnědou barvu, viskózní texturu a byly v něm přítomny zuhelnatělé zbytky. Vůně a chuť byly palčivé, typické pro přepálený olej,“ shrnul rozbor palmového oleje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něho kontroly probíhaly celý rok. Restauraci Jiskra inspekce navštívila v březnu.

Při akci inspektoři hodnotili bezpečnost fritovacích olejů a stav fritovacích zařízení v celkem 77 provozovnách po celé republice a posoudili 93 vzorků fritovacích olejů.

„U každé čtvrté kontrolované restaurace inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení a laboratorního stanovení polárních látek a polymerních triacylglycerolů vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě,“ dodal mluvčí.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami

„Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty,“ uzavřel Kopřiva.

Foto SZPI

Štítky SZPI, České Budějovice, olej, fritování, jídlo, restaurace, Restaurace Jiskra, Státní potravinářská inspekce

Testem fritovacích olejů neprošla každá čtvrtá restaurace. V Budějcích inspektory nepotěšila Jiskra  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.