Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcká nemocnice chce upozornit na nesprávné zacházení s antibiotiky

Formou vzdělávacích seminářů, plakátů a rozhovorů chce budějcká nemocnice upozornit na nesprávné zacházení s antibiotiky a na jejich nadbytečnou spotřebu. To všechno v rámci Evropského antibiotického týdne, ke kterému se připojí Antibiotické středisko ve spolupráci s nemocniční lékárnou.

„V nemocnici existuje Antibiotický tým, který se celoročně pravidelně schází k řešení problematiky přístupů k antibiotickým terapeutickým postupům. Přesto je nutná trvalá osvěta v globální snaze snižovat antibiotickou preskripci, i když problém je daleko komplexnější, neboť antibiotika jako degradační produkty se dostávají do přirozeného životního prostředí i cestou rostlinné a živočišné výroby, jejich metabolity i celé molekuly lze detekovat v odpadních vodách. Vyhnout se jejich účinku je tedy doslova nemožné,“ říká Magdalena Horníková, vedoucí Antibiotického střediska Nemocnice České Budějovice.

Odolnost mikrobů vůči antibiotikům se v současnosti stává jednou z největších hrozeb ohrožení zdraví. Důvodem je mnohdy nevhodná a opakovaná aplikace antibiotik i v případech, kdy to není nutné.

V letošním roce jsou cílovou skupinou děti. Nemocnice chce upozornit na jejich výchovu ke správnému podávání, dávkování a uzpůsobení denního režimu při antibiotické léčbě.

O tom, jak správě užívat antibiotika nebo čemu se vyvarovat, bude informovat také lékárna českobudějovické nemocnice. „U dětských pacientů je důležité dbát na to, aby dítě odpočívalo při léčbě i po ní a dodržovalo režimová opatření,“ informuje Ondřej Pavlíček a dodává, že aby byla léčba antibiotiky úspěšná, je nutné dodržet nejen přesné dávkování, ale případně také upravit jídelníček či změnit užívání jiných léků. Stejně tak třeba striktně dodržovat intervaly mezi dávkami. Platí to jak pro děti, tak i dospělé.

Foto Jana Kroneislová

Štítky nemocnice, antibiotika, prevence, děti, Evropský antibiotický týden, antibiotikum, Nemocnice České Budějovice, léčba

Budějcká nemocnice chce upozornit na nesprávné zacházení s antibiotiky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.