Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Počty Čechů nakažených klíšťovou encefalitidou stoupají. Jihočeský kraj stále vede

Lidí nakažených klíšťovou encefalitidou stále přibývá. Podle aktuálních dat došlo k meziročnímu nárůstu o čtvrtinu. Letos bylo hlášeno už 540 případů , zatímco o rok dříve to bylo 431. Nejvíc nemocných je hlášeno z Jihočeského kraje.

„Zatímco vloni přibyly případy především na podzim, letošní nepříznivá situace s vysokým počtem infekcí a hospitalizací je zřejmá už od jara," uvedl vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rostislav Maďar.

Kromě Libereckého, Královéhradeckého a Karlovarského kraje, na jejichž území jsou hory, to ve všech krajích byly desítky případů. Nejvíc nemocných je hlášeno z Jihočeského kraje, druhý je Jihomoravský kraj a třetí Vysočina. Pacienti, kteří se nakazí na výletě či dovolené, jsou ale zapsaní v místě bydliště.

„Zvýšenou aktivitu klíšťat lze očekávat až dokud vnější teplota neklesne pod pět stupňů Celsia," dodal. Kvůli teplému počasí jsou nyní klíšťata aktivní, a to zřejmě až do listopadu.

Zatímco k přenosu boreliózy dochází po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí přisátí trvající dvě hodiny. Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Infekci v první fází neodhalí často ani běžně dostupné laboratorní testy, zároveň ale zatím není postižen centrální nervový systém. Pokud nemocní dodržují klidový režim, nemoc obvykle ustoupí do dvou až sedmi dní. Nemoc jinak může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

Česko každoročně mívá spolu s pobaltskými zeměmi jedny z nejvyšších počtů nakažených encefalitidou v Evropě. V letech 2010 a 2011 to byla čtvrtina všech případů v Evropské unii. Nakažená klíšťata jsou častá také na Slovensku, v Rakousku, ve Slovinsku, Německu, Polsku a ve Skandinávii.

Ochrana před boreliózou, bakteriálním onemocněním, které postihuje kůži, klouby, srdce a nervovou soustavu, zatím neexistuje, dá se ale léčit.

Autoři

Štítky klíšťová encefalitida, klíště, nemoc, zdraví, Jihočeský kraj, encefalitida, Evropská unie, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Evropa

Počty Čechů nakažených klíšťovou encefalitidou stoupají. Jihočeský kraj stále vede  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.