Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autisté nejsou zlí ani špatně vychovaní, jsou prostě jiní, říká Milena Urbanová

Ještě před pár lety byste pro své dítě s autismem neměli šanci najít v Budějovicích službu se speciálním přístupem. V současnosti to mají rodiče dětí, kterých je každým rokem v naší populaci diagnostikováno zhruba jedno procento, o něco jednodušší. Mohou se obrátit na organizaci poskytující dětem a dospělým s autismem v Českých Budějovicích terapeutické a aktivizační služby.

„Do Auticentra dochází pravidelně okolo 70 klientů s autismem ve věku od 2 do 45 let. Po nově zavedeném včasném záchytu autismu u batolat v ordinacích pediatrů nám výrazně přibyly malé děti, u kterých ihned po první návštěvě zavádíme systematickou terapii a pracujeme s celou rodinou. Výsledky se dostavují. Bohužel máme i klienty, s nimiž v minulosti nebylo pracováno podle žádných metod vhodných pro osoby s autismem, chyběli odborníci. I o tyto klienty se však dokážeme postarat,“ popisuje situaci v Auticentru ředitelka Milena Urbanová.

Před rokem se organizace přestěhovala do nových prostor na Plzeňské ulici v Českých Budějovicích. Díky tomu může své služby nabídnout více klientům. Od září letošního roku poskytne rodinám dokonce již dva odlehčovací víkendy za měsíc, které dítě může strávit v Auticentru a rodina si tak odpočine od náročné péče.

Centru se díky darům podařilo vybudovat na zahradě u objektu nové hřiště, kde mohou klienti pobývat. „Překvapilo nás, kolik lidí podpořilo vybudování hřiště. Je báječné, že toto hřiště mohou klienti využívat již letošní prázdniny. Je k dispozici i rodinám dětí s autismem, které nezvládají z důvodu svého hendikepu pobyt na veřejných hřištích,“ vysvětluje Milena Urbanová.  

Jiné vnímání okolního světa, úzkosti, neschopnost orientace v prostoru a čase nebo přetížení smyslů, kdy člověk s autismem vnímá obrovské množství zvuků a vjemů, které nedokáže zpracovat, vedou často k nestandartnímu chování člověka s autismem. „Tito lidé jsou veřejností z důvodu neznalosti problematiky autismu mnohdy odsuzováni. Autisté nejsou zlí ani špatně vychovaní, jsou prostě jiní, potřebují více času, toleranci, pochopení,“ uzavírá ředitelka centra.

Štítky autismus, autisté, centrum, České Budějovice, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autisté nejsou zlí ani špatně vychovaní, jsou prostě jiní, říká Milena Urbanová  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.