Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aktivita klíšťat je vysoká. Jakým místům se vyhýbat a jak se proti těmto parazitům chránit?

Od června do září se zvyšuje aktivita klíšťat, která dokáží potrápit nejen majitele domácích mazlíčků. V letním období se zvyšuje i počet lidí nakažených nebezpečnou encefalitidou a lymeskou boreliózou. Jak se vybavit pro pobyt v přírodě a předejít tak případným zdravotním problémům, poradila lékařka Jitka Luňáčková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHSJK).

„Klíšťata se vyskytují v listnatých a smíšených lesích, zejména na okrajích, v křovinách, neupravených travních porostech a podél řek. Vyskytují se i v parcích a zahradách. Nevyskytují se na otevřených suchých místech a v podmáčeném terénu,“ informuje Luňáčková.

Vyšší počet onemocnění v letním období podle ní souvisí s pobytem lidí ve volné přírodě.

Pro vycházku do přírody, sběr borůvek či houbaření by lidé měli zvolit světlé oblečení, nejlépe z hladké látky, si dlouhé nohavice a uzavřené boty. Samozřejmostí by mělo být nelehat si do zatravněných neudržovaných ploch.

„Po návratu domů je důležité prohlédnout celé tělo a případně přisáté klíště včas odstranit, nejlépe do dvou hodin,“ vysvětluje lékařka s tím, že místo, kde bylo klíště přisáté je potřeba vydezinfikovat, klíště opatrně nadzvednout od pokožky a pomalu viklavým pohybem vytáhnout. Místo se pak má vydezinfikovat ještě jednou.

„Může dojít ke vzniku onemocnění klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou,“ varuje Luňáčková. „Je proto dobré poznamenat si datum přisátí klíštěte a po tři týdny pozorovat, zda nedojde ke vzniku zdravotních problémů, které pak řeší lékaři,“ dodává.

V letošní roce již onemocnělo podle informací KHSJK k 26. kalendářnímu týdnu 22 osob. Nejvíce onemocnění je zaznamenáno z Českokrumlovska, Českobudějovicka a Prachaticka. Celý kraj je ovšem místem s endemickým výskytem tohoto onemocnění, a proto je důležité se chránit, vhodným oblečením, vhodnou obuví, používáním repelentů, prohlídkou těla po návratu, včasným odstraněním klíštěte.

Důležité je i očkování proti klíšťovému zánětu mozku, které poskytuje až devětadevadesátiprocentní ochranu před onemocněním klíšťovým zánětem mozku. Základní očkovací schéma má tři dávky a po třech letech se provádí přeočkování jednou dávkou, další přeočkování je pak ve tří až pětiletých intervalech. Proti lymeské borelióze ale očkování zatím neexistuje.

Kdo není očkován může využit zkráceného schématu a očkování absolvovat i v letním období. Spoléhat na látky, které mohou klíště odpudit se podle Luňáčkové nevyplácí.

Aktivita klíšťat je nejvyšší v době od června do září a Český hydrometeorologický ústav spolu se Státním zdravotním ústavem připravuje v týdenním intervalu předpověď aktivity klíšťat. Tu označuje stupni od jedné do deseti. Tento týden je aktivita na stupni devět, čili vysoká. Klíšťata jsou tedy připravena napadnout hostitele, a pokud jsou infikovaná, mohou na člověka přenést nákazu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, klíšťová encefalitida, borelióza, parazit, očkování, aktivita klíšťat, příroda, lymská borelióza, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat je vysoká. Jakým místům se vyhýbat a jak se proti těmto parazitům chránit?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.