Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hygienici na jihu Čech zaznamenali první případy encefalitidy

Hygienici v Jihočeském kraji letos zatím evidují šest případů klíšťové encefalitidy. Je to stejné množství jako loni v tuto dobu. Aktivita klíšťat po zimě začala narůstat především v květnu. Hygienici očekávají, že letošní sezona bude srovnatelná s loňskou. V roce 2017 onemocnělo v Jihočeském kraji klíšťovou encefalitidou 78 lidí. O aktuálním stavu se vyjádřila Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

„Je relativně teplo i vlhko, což výskytu klíšťat vyhovuje,“ řekla Luňáčková. Dodala, že hygienici letos zatím zaznamenali také 79 případů lymeské boreliózy, což je srovnatelné se stejným obdobím v loňském roce.

Dle státního zdravotního ústavu je aktivita klíšťat od pátku 15. června do neděle 17. června na stupni číslo 10. Představuje to nejvyšší možné riziko. „Doporučujeme proto všem, aby se po pobytu v přírodě pečlivě zkontrolovali, a pokud na těle najdou klíště, tak aby jej odstranili,“ uvedla Luňáčková.

Dosud největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861 osob. Nejvíce, 317 případů lymeské boreliózy, bylo na jihu Čech v roce 2013.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky encefalitida, onemocnění, infekce, hygiena, Krajská hygienická stanice, klíšťová encefalitida, Česko, klíště, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici na jihu Čech zaznamenali první případy encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.