Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Nutil jsem prezent doktorovi. On mě ale poslal k šípku a na transfuzku, říká dárce krve

Jedenašedesát bezpříspěvkových dárců krve z různých koutů jižních Čech převzalo včera, ve středu 13. června, v předvečer Světového dne dárců krve, ocenění za své dlouholeté dobrovolnictví. Oblastní spolek Českého červeného kříže České Budějovice v restauraci v Metropolu udělil jedenáct Zlatých křížů 2. třídy za 120 odběrů, dvacet Zlatých křížů 3. třídy za 80 bezplatných odběrů a také 30 zlatých Janského medailí za čtyřicet odběrů krve. Mezi bezpříspěvkovými dárci nejcennější tekutiny, kteří převzali Zlatý kříž za 120 odběrů, byl také Pavel Píš z Českých Budějovic.

 „Absolvoval jsem jich 122. Minulý týden jsem byl darovat krev, tento odběr není do součtu započítán. A mimo zmiňovanou cifru je také odběr krve, který jsem absolvoval při povodních v roce 1997 na Moravě. Tehdy tam potřebovali krev, tak jsem jel. Tohle se nikam nezaznamenávalo. Ale vůbec to není o počtu odběrů. Já to považuji za samozřejmost, můžu někomu pomoct a nic mě to nestojí. Jen nějakou decku krve a chvíli času,“ uvedl dárce krve s tím, že nezastírá, že ocenění od Českého červeného kříže ho těší. Další kříž se uděluje dárcům za 160 odběrů krve. A byť by prý rád Pavel Píš i toto ocenění získal, nemyslí si, že na něj dosáhne. „Když budu darovat krev čtyřikrát ročně, to je ještě let k jeho zisku,“ vypočítával dárce.

„Kdybych tvrdil, že ne, tak bych lhal. Těší mě to. Jen by se mělo o dárcovství krve mnohem častěji mluvit a psát, nejen při příležitosti oceňování dárců. Neříkám to v žádném případě kvůli sobě, že bych se cítil nedocenění, to ani náhodou. Ale jen se podívejte, co je tu dneska lidí, dobrovolníků, kteří darují nejcennější tekutinu. A to je jen zlomek. Všichni bereme jako samozřejmost, že v nemocnici je k dispozici krev, že v případě potřeby ji dostaneme, nikdo to neřeší. Ale díky komu? Díky těm lidem, kteří ochotně přijdou v případě potřeby a krev darují. Tito lidé si zaslouží pozornost,“ řekl Píš, který je nyní státním zaměstnancem. 

Pavel Píš je pyšný na své dvě děti

Další kříž se uděluje dárcům za 160 odběrů krve. A byť by prý Pavel Píš i toto ocenění rád získal, nemyslí si, že na něj dosáhne. „Když budu darovat krev čtyřikrát ročně, to je ještě let k jeho zisku,“ vypočítával s úsměvem dárce.

Byl jsem kdysi u armády a jako vojáka mě převeleli v jedenaosmdesátém roce do Českých Budějovic. Za rok a půl se mi v Ostravě narodil syn, který o dva roky později musel na operaci. Synek byl poté v pořádku a já jsem se chtěl nějakým způsobem doktorovi odvděčit, chtěl jsem mu dá nějaký prezent, lze to nazvat možná i úplatkem, ale on rezolutně vše odmítal. Tak jsem se ho ptal, jak mu mám teda poděkovat, co mu mám dát, že mu chci nějak vyjádřit dík. Řekl, že když chci něco dát, tak abych daroval krev. Takže jsem šel darovat krev. To byl vlastně prvotní impuls, ale nezůstalo u jediného odběru. Dárcovství krve se stalo součástí mého života,“ zavzpomínal devětapadesátiletý Pavel Píš.

Prvního odběru se nebál, panickou hrůzu z jehel nikdy neměl, neomdlévá a odběry v pohodě snáší. „Navíc mi krev teče dost rychle, takže já na transfuzce sotva ulehnu, už se zase zvedám, smál se devětapadesátiletý dárce krve. 

Pavel Píš, který rád jezdí na kole, sbírá turistické vizitky a cestuje s manželkou především po České republice, je také hodně pyšný na své dvě děti. Obě se totiž potatily a patří mezi bezpříspěvkové dárce krve. 

Světový den dárců se slaví od roku 2004 vždy 14. června

V Jihočeském kraji je v registru dárců krve 18 732 z toho nově registrovaných dárců je 1071. Loni bylo uskutečněno celkem 25 633 bezplatných odběrů plné krve. Jihočeský kraj je dlouhodobě jedním z dárcovsky nejstabilnějších v České republice, a právě oceněním nejzasloužilejších dárců z celého kraje oslavil Oblastní spolek Českého červeného kříže České Budějovice Světový den dárců krve. Ten vyzývá k častějšímu a dobrovolnému dárcovství s letošním mottem „Buď tu pro každého – daruj krev – poděl se o život“.

„Světový den dárců krve se ve světě slaví od roku 2004 vždy 14. června. Dárcovství je založené výhradně na motivu etickém a je celosvětově nesmírně důležité a ceněné. Proto dnes již celkem 62 zemí světa – samozřejmě včetně České republiky – dosáhlo stoprocentní bezplatnosti odběrů plné krve. Je totiž známo, že důvodem k prosazování právě bezplatného dárcovství krve je snaha o maximální bezpečnost a dostupnost krve a jejích složek. Při současném klesajícím počtu dárců krve je všude ve světě cílem pokles zastavit a pravidelným dárcovstvím zajistit národní soběstačnost. V současné době je počet dárců dostatečný pouze ke krytí potřeb pacientů, avšak chybí rezerva dárců pro případ mimořádného výdeje, vysvětlila ředitelka Úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže v Českých Budějovicích Hana Vacovská.

Oceňování dárců krve v Českých Budějovicích

Čtvrtek, 14. června 2018, 07:35

Oceňování dárců krve v Českých Budějovicích
Oceňování dárců krve v Českých Budějovicích

Štítky společnost, zdraví, dárci krve, ocenění, medaile, kříž, odběr, Pavel Píš, České Budějovice, dárce krve, odběr krve, Jihočeský kraj, Dům kultury Metropol, Česko, Český červený kříž, Morava, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nutil jsem prezent doktorovi. On mě ale poslal k šípku a na transfuzku, říká dárce krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.