Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejvíce nakažených klíšťovou encefalitidou bylo v loňském roce opět v Jihočeském kraji

V loňském roce bylo v jižních Čechách hlášeno 119 případů klíšťové encefalitidy, což je o 80 procent více než v roce 2015. Čísla se ale zvyšují celorepublikově, a to z 351 na 687. Český hydrometeorologický ústav již začal ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem vydávat předpověď aktivity klíšťat obecných. Preventivně by lidé měli začít používat repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křoví a pravidelně se prohlížet. V České republice je také nízká proočkovanost populace, jen 24 procent.

Relativně mírné zimy a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. „Česká republika zůstává na prvním místě v počtu nakažených klíšťovou encefalitidou v Evropě a po loňském roce se ten náskok ještě zvýrazní. Problémem do budoucna je skutečnost, že se infikovaná klíšťata dostávají do nových oblastí, stále blíž k lidem a vyskytují se už ve všech krajích ČR,“ říká Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování.

Koho klíšťata nejvíc ohrožují

Klíšťata nejčastěji přenášejí dvě onemocnění. Lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. První z nich je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Ale klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici. Terapie se zaměřuje pouze na mírnění příznaků probíhající infekce. Infekce přitom zasahuje centrální nervový systém a může vést k trvalé invaliditě nebo způsobit úmrtí. „Infikovaná klíšťata se vyskytují v lesích, ale i v městských parcích či na zahrádkách rodinných domů, chat a chalup. Riziko setkání s infikovaným klíštětem tak hrozí při běžných aktivitách, jako je zahradničení, venčení psa, houbaření, při odpočinku v parku, ale i při sportech provozovaných venku či v přírodě,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

Před klíšťovou encefalitidou není chráněná žádná věková skupina obyvatel. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit. „Většina rodičů se snaží chránit vakcinací svoje děti, což je v pořádku. Dospělí však zapomínají na to, že i oni by se měli nechat naočkovat. Průběh klíšťové encefalitidy u dospělého člověka totiž bývá vážnější než u dětí,“ varuje docent Maďar. Nejvíce zodpovědní jsou lidé ve věku 18–24 let, kde je očkovaných 36 lidí ze sta, a po nich následují děti a dospívající do 19 let s 29 procenty proočkovanosti.

Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají v rámci preventivních programů zdravotní pojišťovny až 1500 korun ročně a vakcinace je možná po celý rok.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky klíště, klíšťová encefalitida, borelióza, parazit, očkování, Jihočeský kraj, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Rastislav Maďar, Evropa, KOALICE PRO PODPORU OČKOVÁNÍ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce nakažených klíšťovou encefalitidou bylo v loňském roce opět v Jihočeském kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.