Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Den linky 155 má připomenout práci operátorů a záchranářů

Už podruhé bude letos v České republice 15. květen dnem národní tísňové linky zdravotnické záchranné služby. Cílem je připomenout si důležitou práci, kterou operátoři na lince 155, ale i záchranáři v terénu, denně vykonávají. Na několika výjezdových stanicích bude pro návštěvníky připraven program, ale i možnost naučit se poskytout první pomoc.

„Číslo 1 094 808 odpovídá počtu všech našich loňských výjezdů. Pokud bychom si dali tu práci a začali počítat, zjistíme, že v průměru přibližně každých 15 sekund zazvoní na některém z našich operačních středisek telefon, operátorka pak přibližně každých 30 sekund vyšle ze základny vozidlo záchranné služby. A aby byl výčet čísel úplný, dodejme, že výjezdových základen je v současnosti v České republice 307,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková. 

Datum 15. května je zvoleno symbolicky, s odkazem na zdravotnickou tísňovou linku 155, která představuje nejdůležitější pojítko mezi záchranáři a těmi, kdo potřebují pomoc. Operátoři, kteří obsluhují tísňovou linku, jsou vyškolení zdravotničtí záchranáři, nebo zdravotní sestry se specializací. Díky propracovanému systému aktivní telefonické asistence je Česká republika na světové špičce v poskytování laické resuscitace lidem postiženým náhlou zástavou oběhu. Tato skutečnost zcela zásadně zvyšuje naději na záchranu a uzdravení pacienta.

Den linky 155 je poděkováním všem záchranářům a mohou se ho zúčastnit i lidé z široké veřejnosti. V úterý 15. května na výjezdových základnách v Českých Budějovicích od 8:30 do 15:30, Písku od 10:00 do 17:00, Prachaticích od 8:00 do 14:00, Strakonicích od 8:00 do 17:00 a v Táboře od 9:00 do 13:00 záchranáři připravili ukázky své práce, vybavení a výjezdové techniky. Návštěvníci se také budou moct naučit poskytovat první pomoc od těch nejpovolanějších.

Autoři

Štítky Den linky 155, zdravotnická záchranná služba, operátoři, Česko, tísňové volání, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, operátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den linky 155 má připomenout práci operátorů a záchranářů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.