Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Budějcký špitál má nový urgentní příjem

Nové oddělení urgentního příjmu slavnostně včera, ve středu 18. dubna, otevřela českobudějovická nemocnice. Nový urgentní příjem v pavilonu C má jedenáct ambulancí, zákrokový sál pro chirurgii, samostatnou místnost pro ultrazvuk, dva resuscitační boxy a část s pěti expektačními lůžky, z toho jedním v izolačním boxu. Stavební práce stály 57 milionů korun, přístroje přišly na 9,4 milionu korun.

Přístavba Oddělení urgentního příjmu (OUP) neboli Emergency Nemocnice České Budějovice byla zahájena loni v květnu. Jednu část tvořila kompletní rekonstrukce prvního nadzemního podlaží části pavilonu C, druhou částí byla realizace přístavby pavilonu navazující na rekonstruovaný prostor.

Stavební práce skončily letos v březnu a jejich součástí bylo také vybudování nových prostor pro oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie (ÚČOCH), které se přesunulo z dolního areálu nemocnice,“ uvedl ředitel Úseku interních oborů Michal Šnorek a dodal, že obě oddělení spolu nově sousedí v přízemí pavilonu C horního nemocničního areálu.


Stavba oddělení urgentního příjmu.

Náklady na vlastní stavební práce činí 57 milionů korun, pořízeno bylo také nutné přístrojové vybavení
za 9,4 milionu korun. „Veškeré náklady hradila nemocnice z vlastních zdrojů, bez prostředků dotačních programů,“ zdůraznil předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon.

„Nemocnice České Budějovice opět prokázala, že je dobrým hospodářem a že peníze efektivně věnuje do svého rozvoje. Nové oddělení přinese akutním pacientům velkou změnu, která zvýší jejich komfort,“ chválila hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Nový urgentní příjem má jedenáct ambulancí

„Nový urgentní příjem v pavilonu C má jedenáct ambulancí, zákrokový sál pro chirurgii, samostatnou místnost pro ultrazvuk, dva resuscitační boxy a část s pěti expektačními lůžky, z toho jedním v izolačním boxu. Součástí urgentního příjmu je velký prostor čekárny a také nová recepce. Nové pracoviště ÚČOCH disponuje třemi ambulantními pracovišti a samostatným zákrokovým sálem." vyjmenoval Michal Šnorek. Nedílnou součástí těchto pracovišť je kompletní zázemí včetně denních místností, služebního pokoje lékařů či potřebného sociálního zařízení a skladů.

Zatímco nové pracoviště ÚČOCH bude v současné podobě fungovat již trvale, nově vzniklé prostory oddělení urgentního příjmu v přízemí pavilonu C v průběhu stěhování dalších oddělení nemocnice poslouží v souladu se schváleným generelem přestavby postupně jako přechodné útočiště mimo jiné ambulancím traumatologie nebo neurochirurgie.

„Teď na jaře se tak jako první do prostor OUP přesunou akutní ambulance Neurologického oddělení, Chirurgického oddělení a Interního oddělení. Finální podoba a provozní uspořádání OUP tedy nastane nejdříve v roce 2020, během této doby bude postupně zahájen provoz lůžkové části OUP,“ načrtl Šnorek. Pacientům po tuto dobu ulehčí orientaci mimo jiné i informační tabule ve vestibulu pavilonu C, které budou obsahovat údaje o aktuálně fungujících ambulancích.

Nové oddělení zvýší kvalitu poskytované péče

Společným znakem všech urgentních příjmů v České republice i ve světě je podle slov primáře budějovického pracoviště Jaroslava Kratochvíla to, že bývají zahlceny spoustou pacientů. I proto je nutné hned na vstupu rozpoznat míru ohrožení pacientova života a zdraví a podle toho stanovit prioritu ošetření.

„Plánujeme zavést pětistupňový třídící systém osvědčený na jiných pracovištích u nás i ve světě,“ řekl Jaroslav Kratochvíl. „Hodnotí se v něm stav pacienta, charakter jeho obtíží, ale i množství vyšetření, která bude potřebovat. Nejvyšší prioritu pak dostávají lidé, kteří jsou nejvíce ohroženi a nejnižší naopak ti, kteří mohou na vyšetření čekat déle, aniž by je to vystavilo riziku zhoršení stavu. Urgentní příjem je tak pro nemocnici důležitým filtrem, který zefektivňuje tok pacientů,“ vysvětlil primář.

„Otevření urgentního příjmu je z pohledu nemocnice významná událost, která z principu přesahuje působnost jednotlivých oddělení a která povede ke zvýšení kvality poskytované péče. Je strategickým projektem nemocnice, potažmo Jihočeského kraje, jakožto zřizovatele nemocnice,“ uzavřel Břetislav Shon.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky zdraví, společnost, nemocnice, urgentní příjem, otevření, ambulance, České Budějovice, pavilon, Nemocnice České Budějovice, pacient, Jaroslav Kratochvíl, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Budějcký špitál má nový urgentní příjem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.