Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet pacientů s chřipkou v Jihočeském kraji sice klesl, epidemie ale trvá

Počet pacientů s chřipkou v Jihočeském kraji ve čtvrtém týdnu za sebou poklesl. Hygienici evidují 1468 případů na sto tisíc obyvatel, což je o necelých dvaadvacet procent méně než před týdnem. Navzdory tomu trvá v kraji osmý týden chřipková epidemie.

Nejvíc jsou nemocné předškolní děti, kde to bylo tento týden 3765 případů na sto tisíc obyvatel. Od počátku epidemie zemřelo na jihu Čech po závažném průběhu chřipky 25 lidí, většina starších 60 let. Pokles oproti minulému týdnu zaznamenali hygienici u všech věkových skupin, nejvíc u školních dětí a lidí od 15 do 24 let, shodně o 29,2 procenta. Mezi okresy nejvíc klesl počet onemocnění na Českobudějovicku (o 46,5 procenta), Prachaticku (o 29,8) a Českokrumlovsku (o 21,3).

„Ale v okresech Strakonice, Písek a Jindřichův Hradec je pořád ještě epidemický výskyt. Znamená to, že epidemie stále pokračuje, i když byl zaznamenán velký pokles nemocnosti. Budeme to hodnotit až příští týden hlavně z toho důvodu, že České Budějovice a Český Krumlov, kde je ten pokles největší, měly tento týden prázdniny," řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Chřipkový virus stále koluje a může způsobovat vážné průběhy onemocnění

Od počátku epidemie mají hygienici hlášených 44 závažných případů chřipky, osm u lidí do 60 let, zbytek u starších 60 let. Z těchto případů 25 lidí zemřelo, většinou lidé nad 60 let. Tento týden evidují hygienici tři závažné průběhy nemoci a jedno úmrtí.

„To je také důkaz, že chřipkový virus stále ještě koluje, i když klesá, ale pořád ještě může způsobovat vážné průběhy onemocnění. Jsme rádi, že je pokles docela velký, protože epidemie trvala osm týdnů, to je poměrně dost, a téměř dvakrát víc je chřipky typu B než chřipky typu A. Lidé, kteří onemocněli, nejsou většinou očkovaní - jenom čtyři z těch, kteří měli vážné průběhy, byli očkovaní. Je škoda hlavně u starších lidí, že se nenechávají očkovat,“ uvedla Luňáčková.

Některá zařízení ruší zákazy návštěv, někde stále trvá

Některá zařízení ruší zákazy návštěv, které vyhlásila kvůli epidemii. Nemocnice České Budějovice ode dneška, soboty 17. března, od pondělí 19. března nemocnice Český Krumlov. Od úterý 13. března je zákaz zrušen v táborské nemocnici. V nemocnicích Dačice, Jindřichův Hradec, Prachatice a Strakonice zákaz stále platí, v Písku zákaz návštěv vyhlášen nebyl. Pro návštěvy je již otevřené Alzheimer centrum v Budějovicích, českobudějovický Domov pro seniory Hvízdal ruší zákaz ode dneška, soboty 17. března, od pátku 16. března mohou lidé na návštěvu do Domova důchodců ve Chvalkově na Českobudějovicku. Zákaz již zrušily i domov důchodců v Hluboké nad Vltavou a Dům pro seniory Wágnerka v Českém Krumlově.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, chřipka, nemocnost, epidemie, Jihočeský hraj, Jihočeský kraj, nemoc, okres České Budějovice, Česko, Strakonice, Písek, Jindřichův Hradec, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pacientů s chřipkou v Jihočeském kraji sice klesl, epidemie ale trvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.