Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihočeském kraji ubylo nemocných. Epidemie ale stále trvá   

Už sedmý týden v Jihočeském kraji řádí chřipková epidemie. Nemocnost ale v uplynulém, prvním březnovém, týdnu opět poklesla. Výskyt akutních respiračních infekcí činil v desátém kalendářním týdnu 1879 případů na sto tisíc obyvatel regionu. Oproti devátému týdnu, kdy bylo 1991 případů na sto tisíc lidí, poklesla v kraji nemocnost o 5,6 procenta.

Více než dva tisíce nemocných bylo stále v okresech Český Krumlov a Prachatice, dvoutisícovému výskytu se blíží i Českobuějovicko a Strakonicko. K poklesu nemocnosti celkově o 5,6 procenta došlo ve všech věkových skupinách s výjimkou dospělých a seniorů.

Od začátku epidemie je v kraji hlášeno 41 závažných průběhů onemocnění a 23 případů úmrtí na komplikace způsobené chřipkou a to v drtivé většině u starších lidí, ve věkové kategorii nad šedesát let.

Všechny jihočeské okresy hlásí mezitýdenní pokles nemocnosti. Nejvyšší nemocnost i přes mezitýdenní poklesy stále evidujeme v okresech Český Krumlov, Prachatice, České Budějovice a Strakonice," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.  

Jihočeští hygienici evidují nejvyšší hodnoty tradičně u předškolních dětí, u nichž nemocnost v kraji dosáhla v uplynulém týdnu 4648 případů na sto tisíc obyvatel (mezitýdenní pokles o 6,4 procenta), a u školních dětí byla 3428 případů na sto tisíc obyvatel (pokles o osm procent).

V mezitýdenním srovnání vzrostla mírně pouze u seniorů, ve věkové kategorii nad šedesát let, o 1,7 procent. Tch marodilo 769. U mladých lidí v kategorii 15 až 24 let bylo 2293 případů, o 12,9 procenta méně. U dospělých jsme evidovali 1179 případů, a od předchozího týdne se situace v této skupině nezměnila, upřesnila Kvetoslava Kotrbová. 

Do některých zařízení stále nesmí návštěvy

Kvůli epidemii jsou stále uzavřena některá zdravotnická a sociální zařízení v kraji

V okrese České Budějovice trvá zákaz návštěv v Alzheimer centru v Českých Budějovicích. Nadále trvá zákaz návštěv i v českobudějovické nemocnici, v Dům pro seniory Chvalkov a v Domov důchodců Hluboká nad Vltavou.

V okrese Český Krumlov pak také v českokrumlovské nemocnici a je uzavřen i Domov pro seniory Wágnerka v Českém Krumlově.

V okrese Jindřichův Hradec je pro návštěvy uzavřena jindřichohradecká nemocnice a Nemocnice Dačice.

Na Písecku je pro návštěvy uzavřena Diakonie Českobratrské církve evangelické – středisko pobytových služeb Blanka v Písku, Domov Rakovice – domov se zvláštním režimem a Seniorský dům Písek.

Na Prachaticku je uzavřena pro návštěvy Nemocnice Prachatice a Dům klidného stáří Pravětín.

V okrese Strakonice trvá zákaz návštěv v Nemocnici Strakonice a Nemocnici Volyně.

Na Táborsku jsou zakázány návštěvy v Nemocnici Tábor a v Senior domě Soběslav.       

    

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemocnost, epidemie, obyvatel, Jihočeský kraj, návštěva, Český Krumlov, České Budějovice, dům, nemocnice, Kvetoslava Kotrbová, Prachatice, Strakonice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji ubylo nemocných. Epidemie ale stále trvá     |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.