Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Během Světového dne ledvin mohou lidé na vyšetření zdarma

Letos Světový den ledvin připadá na čtvrtek 8. března a jeho cílem je zvýšit povědomí o nemocech ledvin, jejich léčbě a prevenci chronického ledvinového selhání. Řada nemocnic proto pacientům v tento den poskytne bezplatné poradenství či nefrologické vyšetření. Na jihu Čech se mohou lidé nechat bezplatně vyšetřit v českobudějovické nemocnici, ve Strakonicích, v Táboře a Písku.

„V roce 2013 se můj život obrátil naruby. Bylo mi právě 33 let, vychovávali jsem s manželem dvě dcery, měla jsem dobrou práci, žila jsem spokojený život. Dosud jsem se cítila zdráva, neužívala jsem žádné léky,“ líčí svůj příběh jedna z pacientek potransplantační ambulance Nemocnice České Budějovice.

„Praktický lékař mi naměřil vysoký krevní tlak, laboratorní výsledky ukázaly, že mi nefungují ledviny. V nemocnici mi odebrali vzorek ledviny a napojili mě na umělou ledvinu. O možnosti transplantace jsem nic nevěděla, během vyšetření v Praze jsem se cítila ztracená, připadala jsem si jako v Babylóně. Myslela jsem si, že jsem na konci své životní cesty, že za pár týdnů zemřu. Novou naději na život mi přinesl nápad dcer, že se všichni moji blízcí nechají vyšetřit, aby mi darovali tu nejlepší ledvinu. Sen se mi splnil.  Po několika měsících mi úspěšně lékaři transplantovali novou ledvinu. Vše dobře dopadlo. Dokonce jsem s transplantovanou ledvinou otěhotněla a porodila zdravého potomka,“ dokončila pacientka.

Třináctý ročník je zaměřen především na prevenci onemocnění ledvin u žen.

České Budějovice

„Chronické onemocnění ledvin představuje z hlediska zdravotního stavu světové populace závažný problém. Postihuje téměř 200 milionů žen, každoročně umírá na toto onemocnění téměř 600 tisíc žen, je osmou nejčastější příčinou úmrtí u žen,“ uvedla primářka interního oddělení Marie Pešková.

V českobudějovické nemocnici bude zájemcům poskytnuto odborné poradenství od 9 do 13 hodin. K dispozici bude nefroložka Michaela Jarošová a staniční sestra Markéta Tůmová. Zájemci by si měli přinést vzorek ranní moči.

Strakonice

Strakonická nemocnice zve na preventivní vyšetření ledvin, které bude probíhat ve čtvrtek 8. března od 7 do 12 hodin v prostorách ambulance nefrologie v pavilonu NORD.

„Vyšetření spočívá ve změření krevního tlaku, odběru krve (cholesterol, glykémie, kreatinin) a vyšetření moče, k němuž je nutné si přinést vzorek ranní moče. V případě pozitivního nálezu budou dotyční vyzváni k dalšímu podrobnějšímu vyšetření,“ popisuje předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala a dodává, že návštěvníci budou současně upozorněni na nutnou prevenci tohoto důležitého lidského orgánu.

Tábor

V táborské nemocnici bude vyšetření poskytováno rovněž 8. března mezi 7. a 11. hodinou na nefrologické ambulanci, kde bude zájemcům po vyplnění krátkého dotazníku se základními anamnestickými daty změřen krevní tlak a odebrána krev a moč na základní biochemická vyšetření.

Písek

V Písku zájemcům vyšetří funkci ledvin v budově hemodialyzačního střediska od 7:30 do 13 hodin, zároveň je upozorní na nutnost prevence nemocí tohoto důležitého lidského orgánu. Zdravotnický personál bude návštěvníky motivovat k vyššímu příjmu tekutin. Lidé, kteří si chtějí nechat vyšetřit funkci ledvin, mají přijít nalačno a se vzorkem ranní moči v čisté nádobce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Světový den ledvin, vyšetření, prevence, ledvina, nemocnice, Nemocnice České Budějovice, Písek, Strakonice, Česko, Tábor, Tomáš Fiala, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během Světového dne ledvin mohou lidé na vyšetření zdarma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.