Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jihu Čech nemocnost opět mírně klesla, epidemie ale stále trvá

V Jihočeském kraji již šestým týdnem pokračuje chřipková epidemie. Nemocnost ale v uplynulém týdnu opět poklesla. Výskyt akutních respiračních infekcí (ARI) byl v devátém kalendářním týdnu 1991 případů na sto tisíc obyvatel regionu. Oproti osmému týdnu, kdy byl 2160 případů na sto tisíc, poklesla v kraji nemocnost o 7,8 procenta.

Nemocnost vyšší než 2000 případů byla v okresech Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice, dvoutisícovému výskytu se blíží i okres Strakonice, kde nemocnost ještě mírně vzrostla. K poklesu nemocnosti celkově o 7,8 procenta došlo ve všech věkových skupinách s výjimkou mladých lidí ve věkové skupině 15 – 24 let, kde vzrostla o 3,1 procenta. Od začátku epidemie je v kraji hlášeno 24 závažných průběhů onemocnění a 13 úmrtí na komplikace způsobené chřipkou.

Mírný nárůst nemocnosti jsme na jihu Čech ve srovnání s osmým kalendářním týdnem zaznamenali pouze v okrese Strakonice, všechny zbývající jihočeské okresy hlásí mezitýdenní pokles nemocnosti. Nejvyšší nemocnost i přes mezitýdenní poklesy stále evidujeme v okresech Český Krumlov, Prachatice a České Budějovice. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, nejvyšší hodnoty evidujeme tradičně u předškolních dětí, kde nemocnost v kraji dosáhla v uplynulém týdnu 4963 případů na sto tisíc a u školních dětí byla 3726 případů na sto tisíc. V mezitýdenním srovnání vzrostla mírně pouze u mladých lidí. U dospělých byla 1179 případů a poklesla o 6,9 procenta, u seniorů 756 případů a poklesla o 10,4 procenta, uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Nemocnost v okrese Český Krumlov byla v devátém kalendářním týdnu 2460 případů na sto tisíc obyvatel, ve srovnání s předešlým týdnem klesla o 5 procent. V okrese Prachatice byla 2360 případů a poklesla o 6 %, v okrese České Budějovice evidovali hygienici 2055 případů (-15,2 %). V okrese Strakonice byla 1939 případů na sto tisíc (+0,4 %). V okrese Písek byla 1830 případů a poklesla o 1,1 procenta. V okrese Tábor byla 1799 případů a poklesla o 4,9 %, v okrese Jindřichův Hradec byla 1707 případů (-6,5 %).

V Jihočeském kraji velmi mírně vrostl výskyt chřipky a chřipkových onemocnění (ILI) na 464 případy na sto tisíc obyvatel (0,2 %). Nejvyšší výskyt byl registrován mezi předškolními dětmi (0 – 5 let), a to 1000 případů (-5,1 %) a školními dětmi (6 – 14 let) 831 případů (-6,1 %). Mezi mladými lidmi (15 – 24 let) vzrostl výskyt chřipky o 11,1 % na 519 případů, mezi dospělými stoupl o 3,6 % na 346 případů na sto tisíc, a mezi seniory mírně poklesl o 0,6 % na 164 případy na sto tisíc obyvatel.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky epidemie, onemocnění, chřipka, Jihočeský kraj, Česko, České Budějovice, Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech nemocnost opět mírně klesla, epidemie ale stále trvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.