Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silné mrazy představují zdravotní riziko především pro děti, seniory a chronicky nemocné

Ještě několik dní budou panovat silné mrazy. Teplotní podmínky hluboko pod bodem mrazu i přes den ohrožují zdraví každého člověka, ať už rizikem podchlazení nebo vznikem omrzlin. Jak se před nimi chránit radí ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová.

„Silné mrazy představují největší zátěž především pro seniory a malé děti, které mají nižší schopnost termoregulace. Nebezpečné jsou pro osoby s chronickým onemocněním, například s chorobami srdce či cév, s respiračními problémy či s cukrovkou,“ upozorňuje na zdravotní rizika mrazivého počasí ředitelka Květoslava Kotrbová.

Proto připomíná několik zásad, jak v této době pečovat o své zdraví a předejít zbytečným zdravotním komplikacím.

Podle informací jihočeských hygieniků by se především malé děti, senioři a osoby s chronickým onemocněním neměli v těchto dnech zbytečně zdržovat venku. Maminky s malými dětmi by měly zkrátit čas na procházku či hru dětí v přírodě na maximálně několik málo desítek minut. Více než jindy je třeba dbát na správné a teplé oblečení včetně pokrývky hlavy, rukavic, šály, která chrání i část obličeje, a především teplou obuv. Riziko hrozí i při aktivním pohybu v přírodě či sportu, i tady se doporučuje chránit obličej a ústa šálou nebo šátkem.   

„Především u malých dětí je třeba před pobytem venku ošetřit pokožku nezakrytých částí těla, tedy obličeje, mastným krémem a namazat též rty,“ dodává Kotrbová.

Fatální roli může v tomto počasí sehrát alkohol, jehož přílišná konzumace představuje zdravotní riziko. V organismu totiž dochází k rozšíření cév, vyšším tepelným ztrátám a tělo se pak rychleji ochlazuje. Zároveň alkohol působí na psychiku. Podnapilé osoby mají zkreslený pojem času, méně vnímají pocit zimy a riziko zdravotních dopadů při pobytu na mraze tak stoupá.

Účinnou prevencí je v mrazivém počasí i pestrá a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitaminů z přírodních zdrojů v podobě ovoce a zeleniny.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky zima, mráz, chlad, ochrana, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silné mrazy představují zdravotní riziko především pro děti, seniory a chronicky nemocné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.