Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zdravotní knížka kdykoliv při ruce. Projekt Zdravel konečně přináší elektronizaci zdravotnictví

Elektronizace bývá často strašákem, dvojnásob to platí v případě zacházení s citlivými údaji, se kterými přichází do kontaktu například lékaři. O tom, že to tak ne vždy musí být, přesvědčuje projekt Zdravel, který byl do ostrého provozu spuštěn v druhé polovině loňského roku. Nástupce elektronické zdravotní knížky IZIP se zatím osvědčuje a po několika měsících fungování se neustále rozrůstá o další funkce.

Chytrý on-line systém nyní využívá více než 15 280 aktivních uživatelů. Ať už jste u lékaře, v práci, doma nebo na dovolené, vaše elektronické zdravotní záznamy máte díky projektu vždy po ruce. Systém je dostupný jako webový portál nebo jako aplikace pro mobilní telefony a tablety. V aplikaci uživatelé najdou veškeré lékařské zprávy, předepsané léky, očkování, vyšetření a laboratorní výsledky. Přehledně je k dispozici také aktuální anamnéza, tělesné údaje, výsledky kontrol, medikace a časová osa. V případě obtíží můžete přímo komunikovat také se svým ošetřujícím lékařem formou online chatu nebo naším specialistou skrze poradnu.

V reálu to znamená, že nemocnice, které používají plně integrované nemocniční systémy, se mohou připojit k systému Zdravel a začít v plném rozsahu zapisovat data do zdravotních knížek. Pro lékaře se nejedná o žádnou práci navíc, neboť zápis probíhá automaticky na pozadí a každý lékař tak i nadále používá stejný systém jako doposud a ani způsob práce s ním se nemění. „Ošetřující lékař si zároveň může v systému Zdravel snadno načíst pacientův profil a prohlédnout si například jeho kompletní anamnézu, medikace nebo historii lékařských vyšetření. Další funkce jako objednání, komunikace s lékařem nebo přijímání zobrazovacích metod jsou připravovány pro další verze systému,“ shrnul Michal Potůček, CEO projektu Zdravel.

Další verze systému počítá také s propojením Zdravelu a kolínské Chytré klíčenky společností Mastercard a Paynovatio, o které jsme vás už v minulosti informovali. „Systém Zdravel je nabízen zdarma žákům 6. Základní školy v Kolíně a zároveň probíhá aktivní komunikace s dětskými a praktickými lékaři nebo s kolínskou nemocnicí. Cílem je automatické zapisování zdravotních záznamů do zdravotní knížky žáků a jejich rodičů. Každý rodič tak bude mít souhrnné informace o zdraví svého dítěte dostupné přímo z aplikace Zdravel,“ dodal Potůček.

Propojení obou portálů, využívání Chytré klíčenky k identifikaci pacienta u lékaře a jiné pokročilé funkce se plánují až od dalších fází projektu. Zapojení dalšího významného partnera je potvrzením univerzálnosti a unikátnosti Chytré klíčenky, která v sobě propojuje  funkce spojené s placením a nakupováním s praktickými životními potřebami, jako je elektronický zámek, evidence ve školní jídelně, jízdenka na dopravu, čtenářský průkaz nebo zmíněný zdravotnický přehled,uvedla manažerka rozvoje obchodu v Mastercard Zuzana Weissová.

Zdravel dokáže spolupracovat také se záchrannou službou. Díky spolupráci s aplikací Záchranka jsou záchranné služby schopny nejen identifikovat polohu a identitu pacienta, ale také získat jeho základní zdravotní informace. V praxi to znamená, že Aplikace Záchranka zasílá s polohou i číslo pojištěnce pacienta, které dispečink následně zasílá lékaři záchranné služby. Lékař si tak může zobrazit aktuální data pacienta, který má profil v systému Zdravel a který obsahuje základní zdravotní informace, jejichž dostupnost může být v krizových situacích rozhodující a může zachraňovat životy. Pilotní spolupráce bude během následujících měsíců testována v Ústeckém kraji a na Vysočině.

Zdravel je do budoucna připraven na přijímání eReceptů, které jsou následně ukládány do sekce medikace pacienta. „Díky tomuto propojení je možné vyřešit jeden z problémů projektu eReceptů, tedy chybějící možnost lékařů nahlédnout do kompletní lékové karty pacienta. Přehled o své medikaci získá zároveň i pacient, včetně doporučeného dávkování a dalších doplňujících informací,“ uzavřel Potůček.

Problémem bránícím propojení Zdravelu a systému eReceptů je, že Státní ústav pro kontrolu léčiv napojení Zdravelu momentálně neumožňuje. Případné propojení je tedy závislé na jednáních se zástupci úřadu a zdravotními pojišťovnami v následujících měsících.

Autoři

Štítky MasterCard, zdraví, Zdravel, projekt, lékař, kniha, Společnost pro eHealth databáze, a.s., Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní knížka kdykoliv při ruce. Projekt Zdravel konečně přináší elektronizaci zdravotnictví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.