Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bachovky jsou velký zázrak v malé lahvičce, říká terapeutka Petra Nová

Petra Nová se už od útlého dětství velmi zajímala o vše, co bylo spojené s přírodou. V době, kdy její spolužačky lítaly po diskotékách, pak místo barů vymetala spíše nejrůznější psí výstavy a další podobné akce. Právě láska ke zvířatům a přírodě ji před nedávnem přivedla k Bachovým květovým esencím, jejichž prostřednictvím se nyní snaží zlepšovat život svých blízkých i klientů. Že nevíte o čem je řeč? Nevadí, Petra v první části rozhovoru prozradila vše, co potřebujete vědět k seznámení s touto tématikou.

Co to jsou Bachovy květové esence a kdo je objevil?
Bachovy květové esence objevil anglický lékař, bakteriolog a homeopat Edward Bach na začátku dvacátého století, když se intenzivně zabýval vztahem mezi nemocí člověka a jeho duší. Přišel na to, že nemoc člověka a jeho duše spolu velice úzce souvisí. K léčení nemocných duší pak začal používat právě květové esence, které po něm později byly pojmenovány. Bachovy květové esence neboli Bachovky jsou vždy čistě přírodní. Jedná se o esence z volně rostoucích rostlin a stromů, výjimku tvoří esence z pramenité vody. Jsou naprosto spolehlivé a bezpečné pro celou rodinu i zvířata. Nejsou toxické a nemají žádné vedlejší účinky. Nevylučují se s jinými medikamenty nebo způsoby léčby, naopak ji úspěšně doplňují.

To zní opravdu zajímavě. Jak jste se k Bachovkám dostala? Co jse musela udělat pro to, abyste jejich prostřednictvím mohla pomáhat ostatním?
Po pravdě jsem se k Bachovkám dostala díky svým psům. Beru je jako své duchovní učitele a díky nim jsem pochopila, jak moc se můžeme od zvířat a přírody naučit, a jaká síla se v přírodě skrývá. Pak samozřejmě přišla na řadu i praktická stránka věci, která spočívala ve studování zahraničních serverů, čtení knih a absolvování mnoha seminářů. Díky všem těmto aktivitám jsem nyní certifikovaný absolvent mezinárodního vzdělávání Levelu 1 a 2 Bachova Centra v Anglii.

S Bachovkami jste se tedy blíže seznámila až při jejich teoretickém studiu nebo už jste měla nějaké praktické zkušenosti z dřívějška?
S jejich praktickým užitím jsem se setkala už o něco dříve. Když syn ve třech letech nastoupil do školky, tak každé ráno dělal hrozné scény při mém odchodu. Celý týden probíhal podle stejného scénáře: hystericky řval a držel se mě za nohu. Už jsem vůbec nevěděla, co s ním mám dělat. Nakonec jsem mu nechala namíchat Bachovky. A stal se zázrak! Za dva dny se začal chovat úplně jinak. Scény prostě najednou přestaly a já ze školky odcházela za naprostého poklidu.  

Můžete nám nějak přiblížit, co přesně teď obnáší vaše každodenní práce s Bachovkami? 
Míchám individuálně pro své klienty kombinaci květových esencí. Vždy je namíchám na základě jejich příběhů a problémů, které mají. V potaz vždy beru fyzické i psychické obtíže. Pokaždé se soustředím na člověka jako individuální osobnost.

Chápu tedy správně, že mícháte Bachovky každému na míru?
Ano. Protože například stejná nemoc může vyvolávat u dvou lidí naprosto různé pocity. U jednoho člověka vztek, u druhého lítost. Proto je velmi důležité zaměřit se na individualitu osobnosti a pracovat s konkrétními pocity daného klienta, které mu brání v tom být šťastný. Podle nich pak do směsi vybírám jednotlivé bylinné esence. 

Tak mě napadá, že se vlastně při tom míchání často asi dozvídáte od klientů negativní věci. Prožíváte pak jejich osudy nebo si držíte odstup?
Snažím se na své klienty vždy maximálně „nacítit“ a porozumět jim. Proto vždy detailně probíráme jejich osobní záležitosti, problémy, příběhy… No zkrátka vše, co hraje v jejich životě důležitou roli a může mít vliv na problémy, které mají. Ale zároveň se vždy snažím udržovat zdravý odstup, abych mohla vidět jejich situaci naprosto objektivně a nepromítala do ní své názory, zkušenosti a životní příběhy.

No a co se děje dál ve chvíli, kdy máte vybrané všechny vhodné esence? A jak pak mají klienti postupovat sami?
Do lahvičky o obsahu 30 ml s kapátkem, naplněné čistou pramenitou vodou, namíchám vybrané esence. Z této lahvičky si pak klient kape čtyři kapky čtyřikrát denně buď rovnou do úst, nebo například do nápoje. Tato lahvička by měla vydržet na tři až čtyři týdny užívání.

Můžete nám ještě stručně shrnout, v čem je hlavní síla Bachovek?
Bachovky jsou úžasné hlavně v tom, že podporují samoléčebnou schopnost našeho těla a tím uvádějí naše tělo a duši do rovnováhy. 

Myslím, že to bude spousta z nás teď potřebovat v předvánočním období. Pomůžou Bachovky zmírnit i předvánoční stres?
Pro ty z nás, kteří před Vánocemi propadají pocitům stresu a přetíženosti zodpovědností, jsou naprosto ideální. Pomáhají totiž k tomu, abychom se zastavili a uklidnili se. V ideálním případě si pak i uvědomíme, co je kolem Vánoc nejdůležitější. Místo nákupní horečky, drahých darů a stresu kolem úklidu, jsou to pocity klidu, harmonie a rodinné pohody.

Tak to je super zpráva. Berete ještě nové klienty? Kde vás můžeme najít?
Beru a vítám nové klienty. K zastihnutí jsem po předchozí telefonické domluvě v širším centru Českých Budějovic. Určitě také není problém udělat konzultaci v místě klientova bydliště. Kontakt a více informací najdete na www.bachaduse.cz

Na začátku jste zmiňovala, že jsou Bachovky vhodné i pro zvířata. Můžete tedy prozatím alespoň nakousnout, jak je to u nich?
Jsou pro ně stejně vhodné jako pro lidi. U zvířat mají také výborné léčebné výsledky. Zvířata totiž na rozdíl od nás netrpí předsudky a tím pádem přijímají tuto přírodní léčbu naprosto přirozeně a úspěšně.

Více o tom, jak se Bachovky dají v praxi používat u zvířat, se na Budějcké Drbně dočtete již brzy v druhém dílu rozhovoru.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky rozhovor, Bachovky, zdraví, esence, Edward Bach, příroda, Petra Nová, nemoc, stres, Vánoce, Level, Drbna.cz, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bachovky jsou velký zázrak v malé lahvičce, říká terapeutka Petra Nová  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.