Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hygienici evidují na jihu Čech další případy klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy

V Jihočeském kraji je více lymské boreliózy než loni. Do rekordních hodnot má letošní výskyt klíšťaty přenášených onemocnění ale zatím daleko. V minulém, osmatřicátém týdnu přibylo sedm nahlášených případů klíšťové encefalitidy a devět nově nahlášených, a potvrzených, případů lymské boreliózy.

Celkem 76 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 165 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy evidují od začátku letošního roku jihočeští hygienici. V uplynulém osmatřicátém týdnu, od pondělí 18. do neděle 24. září, přibylo celkem sedm nahlášených případů klíšťové encefalitidy a devět nově nahlášených, a potvrzených, případů lymské boreliózy.      

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové výrazně nejvíce případů klíšťové encefalitidy v relativním pojetí je na Prachaticku (19,6 případu na sto tisíc obyvatel) a na Českokrumlovsku (18). Následují okresy Strakonice (12,7) České Budějovice (11,7) a Jindřichův Hradec (10,8 na sto tisíc obyvatel). Celokrajský průměr činí 11,9 případů na sto tisíc obyvatel jižních čech. Pod tímto průměrem se pohybují Táborsko (8,8) a Písecko (7,1).

V absolutním vyjádření, je nejvíce případů evidováno na Českobudějovicku (22), na Českorumlovsku (11), na Prachaticku a Jindřichohradecku (10), na Táborsku je hlášeno devět případů, stejně tak na Strakonicku, a na Písecku pět případů. Letos je v regionu hlášeno zatím o sedm případů méně než vloni v tomto období.

U lymské boreliózy je výrazně největší výskyt evidován na Českobudějovicku (62). Na Českokrumlovsku jde o 29 a na Táborsku o 28 případů, na Jindřichohradecku je 27 potvrzených případů. Další případy jsou evidovány na Písecku (11), Prachaticku (7) a na Strakonicku je jeden potvrzený případ.

„Letos je lymské boreliózy, respektive jejích nahlášených a potvrzených případů, evidováno o dvacet více než loni v tomto období," připomněla Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu celkem 170 lidí a v celé České republice to bylo 861 lidí. Nejvíce případů lymské boreliózy bylo v Jihočeském kraji zaznamenáno v roce 2013, a to 317 nahlášených a potvrzených případů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, encefalitida, borelióza, onemocnění, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, Jihočeský kraj, Česko, Kvetoslava Kotrbová, okres Prachatice, okres Tábor, okres Písek, Krajská hygienická stanice, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici evidují na jihu Čech další případy klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.