Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeští hygienici zaznamenali od začátku roku už 124 případů lymeské boreliózy

Jihočeští hygienici letos zaznamenali 124 případů lymeské boreliózy, což je o čtyřiadvacet více než loni ve stejnou dobu. V posledním týdnu evidovali sedm nových pacientů s tímto onemocněním. Lymeská borelióza je v regionu nejrozšířenější za poslední tři sezony. Mírně narůstá i počet případů klíšťové encefalitidy, kterých je od začátku roku šedesát, což je ale méně než loni.

Za poslední týden přibylo sedm nově nahlášených případů klíšťové encefalitidy a sedm případů lymeské boreliózy. Ta se zatím nejvíc vyskytuje na Českobudějovicku (45 případů), na Českokrumlovsku je jich 26. Nejvíce případů klíšťové encefalitidy eviduje okres Prachatice (19,6 případu na sto tisíc obyvatel). Vyšší výskyt vykazují i okresy Český Krumlov (11,4) a České Budějovice (9,6).

„Končí pomalu prázdniny, ale lze očekávat nástup houbařské sezony. Riziko napadením klíštětem je pro houbaře a rekreanty vzhledem k dosud teplému, ale vlhkému počasí i v dalších týdnech stále vysoké, a to i v nadmořských výškách nad 750 metrů, tedy i při houbaření na Šumavě či v Novohradských horách. Proto doporučujeme bránit se napadení klíštětem používáním repelentů a správného oblečení a obutí. Po příchodu domů je dobré se převléci včetně spodního prádla, prohlédnout a osprchovat se," řekla ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v České republice 861 obyvatel. Nejvíce, 317 případů lymeské boreliózy, bylo na jihu Čech v roce 2013.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky klíště, borelióza, encefalitida, Českobudějovicko, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, Česko, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, Kvetoslava Kotrbová, Prachatice, Český Krumlov, Krajská hygienická stanice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici zaznamenali od začátku roku už 124 případů lymeské boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.