Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Písecký špitál předčil velké nemocnice v léčbě pacientů s mrtvicí

Pacienti s cévní mozkovou příhodou, lidově zvanou „mrtvice“, mají v jižních Čechách mnohem vyšší šanci na maximální možné uzdravení. Poté, co před několika měsíci písecká nemocnice zahájila provoz urgentního příjmu pro lidi s mrtvicí neboli iktem, dokáže zajistit co nejrychlejší postup při diagnostice a léčbě takto postižených lidí. V rychlosti medicínského zákroku se dokonce dostala na druhé místo v celé České republice a předčila i velké fakultní nemocnice.

„V hodnocení rychlosti zákroku, tedy doby, kdy pacienta převezmeme a začneme léčit, jsme se hned po spuštění urgentního příjmu dostali na druhé místo v České republice, těsně za Nemocnici Břeclav. Předstihli jsme tak i velké fakultní nemocnice nebo ty krajské. V praxi to znamená, že veškerá diagnostika a rozhodnutí o léčně u nás provedeme do dvaceti minut. Pro srovnání, v některých tuzemských nemocnicích to je třeba až 80 minut. A právě rychlost zákroku ve spojení s kvalitní diagnostikou je rozhodujícím faktorem toho, s jakými následky mrtvice pacienti skončí,“ řekl primář Neurologického oddělení Nemocnice Písek, a. s., Ivo Schenk.

Urgentní příjem pro pacienty s iktem funguje v písecké nemocnici od loňského září. A právě už v září se toto jihočeské zdravotnické zařízení dostalo mezi špičku v rychlosti zákroku. „Jakmile lékař zdravotnické záchranné služby diagnostikuje cévní mozkovou příhodu, zavolá na takzvaný iktový telefon do naší nemocnice, který u sebe nosí aktuálně sloužící neurolog. Ten se okamžitě poté dostaví na urgentní příjem našeho iktového centra, kam záchranka pacienta přiveze. Následuje rychlý odběr krve a poté vyšetření mozku a mozkových cév. Během krátké doby je tak zjištěn rozsah mozkové příhody. Neurolog navrhne její léčbu, na které se často podílejí i další odborníci,“ vysvětlil podstatu urgentního příjmu ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

„Výhodou urgentního příjmu je jeho vhodné umístění a tedy i rychlejší převzetí pacienta od posádky rychlé záchranné služby a včasnější provedení diagnostiky. Díky tomu lze v řádech minut spolehlivě rozhodnout o správných léčebných postupech,“ řekl vedoucí lékař iktového centra Robert Rezek.

Lékař zároveň doplnil, že nejtěžší případy cévní mozkové příhody lze tak i rychleji dopravit do Komplexního cerebrovaskulárního centra Nemocnice České Budějovice. „Volbu metody a zahájení léčby v Písku zvládneme do dvaceti minut a spolu s transportem do českobudějovického centra je pacient do další hodiny již léčen kombinací metod s největším výsledným efektem,“ upřesnil Robert Rezek.

Cévní mozková příhoda (CMP) je v současnosti nejčastější příčinou nepohyblivosti osob vyšších věkových kategorií a třetí nejčastější příčinou úmrtí v zemích Evropské unie. V České republice připadá na 100 tisíc obyvatel 350 cévních mozkových příhod za rok, což představuje jeden z nejvyšších výskytů tohoto onemocnění na světě. Úmrtnost na cévní mozkové příhody ve věku do 65 let je v České republice dvojnásobná ve srovnání se zeměmi západní a severní Evropy. I přes velký pokrok v medicíně zůstává toto onemocnění problémem a finanční zátěží ve zdravotnictví.

V iktovém centru písecké nemocice bylo v roce 2016 ošetřeno více než pět stovek pacientů s diagnózou cévní mozkové příhody.

Tisková zpráva

Štítky mrtvice, nemocnice, pacient, Česko, Jihočeský kraj, Nemocnice Břeclav, Evropská unie, Nemocnice Písek, Nemocnice České Budějovice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecký špitál předčil velké nemocnice v léčbě pacientů s mrtvicí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.