Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoo v Hluboké zavřela ptáky kvůli chřipce do voliér a zimovišť

Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou zavedla kvůli ptačí chřipce ochranná opatření. Všechny ptáky má ve vnitřních prostorách a nepřijímá ptáky do záchranné stanice.

Všichni ptáci, jichž je v Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou téměř tisíc ze zhruba 170 druhů, jsou uvnitř od poloviny ledna, kdy se objevilo v kraji první ohnisko nákazy. Jsou v uzavřených voliérách a většina vodních ptáků je v několika zimovištích.

„Velmi důležitým prvkem opatření je i způsob krmení. Musí být buď zakryté, většinou je krmíme přímo vevnitř, anebo, když to nejde, tak uvnitř voliéry. To jsou dva případy, kdy se krmí pod přístřeškem, aby k tomu nemohli volně žijící ptáci ani je to nelákalo k přeletu nad zoologickou zahradou a nesnažili se ke krmení dostat," řekl zástupce ředitele zoo Roman Kössl.

Dovnitř zoo přemístila ptáky také z několika expozic přímo na břehu rybníka, například pelikány i plameňáky. „Maximálně na krátkou dobu v případě úklidu - jsou to hrozně lekaví ptáci, když mezi ně někdo vejde, jsou schopni se zabít o stěnu - je pouštíme na zasíťovaný, uzavřený dvoreček, ale nechodí na rybník," dodal Kössl.

Kvůli ptačí chřipce teď zoo ani nepřemisťuje ptáky mimo zahradu a nepřijímá žádné odjinud, a to ani do záchranné stanice pro handicapované živočichy Rozovy u Temelína. „Tam se především jedná o skupiny náchylné k nákaze, jako jsou vrubozobí, kachny, husy, labutě, a také hrabavé ptáky," řekl Kössl. Přitom za normálních okolností je podle něj zoo schopna přijmout ptáka i ve svém areálu a do stanice ho přemístí.

Přísnější opatření přijala zoo již v roce 2006, kdy se v Česku objevila ptačí chřipka a první uhynulá labuť se tehdy našla v Hluboké. Předtím měla zahrada vodní ptáky volně na oploceném rybníku. Dnes jsou expozice tohoto ptactva zasíťované. „A pokud je nutné, aby se chovali venku, nejsou na vodě, která je přímo v kontaktu s rybniční vodou," řekl Kössl. 

V jižních Čechách je devět ohnisek nákazy. V Žofině Huti na Jindřichohradecku ve čtvrtek veterináři utratili tři desítky slepic, krůt a kachen ze zasaženého malochovu.

 

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky ptáci, Hluboká nad Vltavou, ptačí chřipka, Zoo Hluboká, infekční onemocnění, rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo v Hluboké zavřela ptáky kvůli chřipce do voliér a zimovišť  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.