Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počet respiračních onemocnění stoupá, chřipková epidemie ale zatím nehrozí

Před koncem roku přibývá nejenom v Jihočeském kraji, ale také v celé České republice počet respiračních onemocnění. Aktuálně narostl počet případů na poměr 1126 na 100 tisíc obyvatel. Epidemii považují hygienici od 1600 případů.

„Nejvyšší nemocnost zatím registrují kolegové v Olomouckém kraji a Moravskoslezském kraji, kde se již dá hovořit o nastupující epidemii chřipky, v našem regionu je situace zatím klidnější,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Nejvíce jsou v ohrožení mladí lidé ve věku od 15 do 24 let, u nichž hygienici na jihu Čech registrují nejvyšší nárůst respiračních onemocnění, konkrétně o 10,9 procenta oproti 50. týdnu. Pouze o jednu desetinu procentního bodu menší nárůst onemocnění zaznamenala Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje u seniorů, tedy lidí starších 60 let.

Hygienici zatím neevidují žádný závažný případ chřipkového onemocnění a nemění se ani situace kolem chřipce podobných nákaz. Těch je zaznamenáno pouze sedmatřicet na 100 tisíc obyvatel. „Ve dvou předvánočních týdnech výrazně stoupl v našem regionu počet chřipce podobných onemocnění. Co se týče výskytu chřipky, jde o typ A/H3 a Národní referenční laboratoř dosud izolovala kmeny, antigenně odpovídající složení očkovací látky,“ dodala Kotrbová. 

Foto flickr.com

Štítky nemoc, Jihočeský kraj, Česko, chřipka, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet respiračních onemocnění stoupá, chřipková epidemie ale zatím nehrozí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.