Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrá zpráva pro Jihočechy: Moderní vyšetření nádorů je nyní možné i v Českých Budějovicích

Ještě před několika týdny byly prostory suterénu pavilonu C Nemocnice České Budějovice jedním velkým staveništěm. To je však již minulost. Přestavba diagnostického úseku Oddělení nukleární medicíny je dokončena a pacienti tak mohou počítat opět s vyšším komfortem. Důležitou informací je, že nemocnice pořídila novou PET/CT kameru, která slouží zejména k vyšetřování a sledování efektu léčby nádorových onemocnění a při diagnostice umožňuje mnohem větší přesnost než jiné přístroje.

Pro Jihočechy to znamená, že již nebudou muset cestovat za tímto druhem vyšetření do jiných krajů. „V jižních Čechách tento diagnostický přístroj zatím nebyl a pacienti za ním museli cestovat do Prahy nebo do Plzně. To se nyní mění. PET kamera přispěje k dalšímu zlepšení zdravotnické péče našich obyvatel,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Přístroj bude fungovat pro všechny pacienty v celém Jihočeském kraji a již nyní kolegové z Oddělení nukleární medicíny navštěvují jednotlivé nemocnice a domlouvají se s nimi na spolupráci, na indikacích, tak, aby od začátku byla spolupráce co nejkvalitnější,“ řekl předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon.

Dle slov zástupce generálního ředitele Nemocnice České Budějovice Jaroslava Nováka představuje pozitronová emisní tomografie špičku v diagnostice a sledování léčby onkologických onemocnění. „Provedením tohoto vyšetření je možné mnohem přesněji určit rozsah onkologického onemocnění a v průběhu léčby zhodnotit její efekt a rozhodnout se, která z léčebných možností je pro pacienta nejvhodnější,“ řekl Jaroslav Novák.

PET/CT kamera vyšetří zhruba dva a půl tisíce pacientů ročně. „Jedno vyšetření kamerou přitom trvá dvacet až třicet minut, včetně přípravy nemocného je hotové do dvou hodin,“ zmínil primář Oddělení nukleární medicíny Nemocnice České Budějovice Václav Maxa.

Přestavba diagnostické části oddělení nukleární medicíny, která si vyžádala jen částečné omezení poskytované péče, stála zhruba 30 milionů korun. PET/CT kamera s veškerým příslušenstvím 70 milionů korun, přičemž částkou 32 milionů korun přispělo ministerstvo zdravotnictví.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pacient, videokamera, Nemocnice České Budějovice, lékařství, České Budějovice, Jihočeský kraj, Jaroslav Novák, Jiří Zimola, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro Jihočechy: Moderní vyšetření nádorů je nyní možné i v Českých Budějovicích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.