Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jindřichohradecká nemocnice je díky Urgentnímu příjmu špičkou kraje v neodkladné lékařské péči

Nemocnice Jindřichův Hradec se může pyšnit krajským unikátem. Jako jediná disponuje Urgentním příjmem pro spádovou oblast okresu s 96 tisíci obyvateli. Urgentní příjem poskytuje akutní péči napříč obory. Jedná se o pracoviště, kde po stabilizaci a provedení diagnostiky nemocného ošetří specialista dle typu základního onemocnění.

„Myšlenka vznikla před třemi lety, v této době byla přetížena naše interní ambulance a záchranná služby připravovala víceúrovňový setkávací systém, který dále zvyšuje nároky kladené na příjmové ambulance nemocnice,“ zmiňuje místopředseda představenstva nemocnice a primář ARO Vít Lorenc.

V Nemocnici Jindřichův Hradec proběhla v této době restrukturalizace akutního lůžkového fondu. Ta s sebou nesla nutnost vytvořit ambulantní lůžkovou kapacitu, která by umožnila pacienta stabilizovat, provést základní diagnostiku, vyčkat na uvolnění lůžka nebo ho připravit na transport do jiné krajské či fakultní nemocnice.

Do provozu byl Urgentní příjem uveden v dubnu roku 2014. Náklady na realizaci činily 10 milionů korun a z velké části si je Nemocnice Jindřichův Hradec hradila sama. Jihočeský kraj však projekt finančně podporoval. „Základním předpokladem vzniku byla výrazná podpora ze strany managementu nemocnice a ochota skupiny lékařů a pracovníků myšlenku realizovat,“ doplňuje Vít Lorenc.

Základní lékařský tým na urgentní péči tvoří dva lékaři, jedenáct středních zdravotnických pracovníků a staniční sestra. Nepřetržitě je přítomen jeden nižší zdravotnický pracovník. Práce probíhá ve dvanáctihodinových směnách a podílejí se na ní i nemocniční specialisté a lékaři záchranné služby. Urgentní příjem začíná také stále více představovat místo, kde dochází ke vzdělávání mladých lékařů nemocnice.

„Výhodou Urgentního příjmu je komfortní ošetření pacientů v ambulantním módu s možností několikahodinového pobytu na lůžku a propuštění. Výrazně se i zlepšuje spolupráce mezi lékaři jednotlivých specializací nemocnice a zcela se zamezuje přeposílání pacienta mezi odbornými ambulancemi,“ přidává místopředseda představenstva s tím, že Urgentní příjem také umožňuje plynulé převzetí několika pacientů od posádek záchranné služby.

Oddělení Nemocnice Jindřichův Hradec se prakticky ihned stalo nesmírně využívaným. Vždyť za dvanáct měsíců loňského roku zde bylo ošetřeno přes jednadvacet tisíc pacientů. To znamená, že se úspěšně daří naplňovat jednu z výhod Urgentního příjmu, kdy lékařská péče přichází za pacientem a ne obráceně.

Autoři

Štítky nemocnice, Nemocnice Jindřichův Hradec, pacient, lékař, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecká nemocnice je díky Urgentnímu příjmu špičkou kraje v neodkladné lékařské péči  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.