Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Dačice se specializuje na léčebnou rehabilitaci po endoprotézách

Téměř v sousedství s Krajem Vysočina se nachází Nemocnice Dačice. Ta je sice nejmenší jihočeskou nemocnicí, ale co do služeb nabízených pacientům tomu tak není. Do areálu se sem jezdí rehabilitovat lidé po endoprotézách kolenních a kyčelních kloubů, po úrazech, cévních mozkových příhodách a podobně. Mají zde totiž nejmodernější vybavení pro úspěšnou rehabilitaci a rekonvalescenci.

Zcela nový pavilon ambulantní rehabilitační péče vybudovala nemocnice v prostorách bývalé kuchyně před čtyřmi lety. Jednalo se o jednu z největších investic od roku 1951, kdy Nemocnice Dačice vznikla. „Vznikla zde nová vodoléčba se čtyřmi celotělovými vanami, přístrojová terapie jako například elektroterapie a magnetoterapie. Společně s ambulantními cvičebnami je to pro nás stěžejní oddělení,“ zmiňuje její ředitelka Miroslava Člupková.

Starý objekt byl dlouho nevyužívaný, a tak se rozhodlo o přestavbě na účelné ambulantní pracoviště. Prázdná budova se začala předělávat na místo, kde momentálně pacienti léčí své pohybové ústrojí. „Pro pacienty z lůžkového oddělení byla stavba příjemným vzrušením, mohli sledovat, jak nová rehabilitace velmi rychle roste. Těšili se na ni,“ doplňuje Člupková. Prostory nové rehabilitace totiž mohou využívat po doporučení rehabilitačním ošetřujícím lékařem i pacienti z lůžek Léčebny dlouhodobě nemocných.

Předchozí prostory rehabilitačního pracoviště byly již nevyhovující. Vlhké sklepní prostředí nebylo příjemné pro pracovní proces jak pacientů, tak rehabilitačních pracovníků. „Jsou to nebe a dudy. Teď má každý fyzioterapeut svou vlastní moderně vybavenou ambulanci. Pacienti i fyzioterapeutky si to velice chválí, individuální rehabilitace je více efektivní. Výsledky v podobě spokojených zrehabilitovaných pacientů jsou vizitkou našich zaměstnanců,“ vychvaluje ředitelka.

Rekonstrukce vyšla na dvanáct milionů korun. Pozitivní ohlasy na rehabilitační pracoviště přesahují rovněž hranice kraje, proto Nemocnici Dačice vyhledávají pacienti i z jiných částí republiky. Není tak zvláštností, když sem po endoprotézách kloubů jezdí cvičit lidé třeba z Prahy. Nově by se zde mělo v letních měsících rehabilitovat také v nádherném venkovním parku.

Protože jsou v dačické nemocnici některé instalace od roku 1951, vedení se snaží rekonstruovat areál každý rok. „Od roku 2010, co Nemocnice Dačice poskytuje zdravotní péči, takřka neustále opravujeme částí budov. Provedli jsme díky našemu zřizovateli Jihočeskému kraji již řadu zásadních změn. Ať jsou to zateplení a výměny oken a dveří u čtyř budov poliklinik, budovy garáží a výjezdového střediska zdravotnické záchranné služby, výměny oken na hlavní lůžkové budově, vybudování bezbariérových sociálních zařízení v budovách, koupelen na oddělení a podobně. Vybudovali jsme nové šatny pro zaměstnance, rekonstruujeme rozvody v hlavní budově, jednoduše se staráme o svěřený majetek jako řádný hospodář,“ říká Člupková.

V letošním roce čeká celou Nemocnici Dačice pokračování rekonstrukcí v suterénu hlavní budovy a plánovaná výměna přístrojové techniky. Po pořízení nového ultrazvuku a rentgenu se plánuje výměna gastroskopu z roku 2006. „Je to ale opravdu běh na dlouhou trať. Snažíme se totiž všechno dělat smysluplně,“ dodává ředitelka nemocnice.

Autoři

Štítky Nemocnice Dačice, a.s., pacient, nemocnice, Kraj Vysočina, Léčebna dlouhodobě nemocných, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Dačice se specializuje na léčebnou rehabilitaci po endoprotézách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.