Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rakouští zdravotníci přijeli načerpat inspiraci ke svým českým kolegům

Uplynulou sobotu navštívili Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje a Nemocnici České Budějovice zástupci Červeného kříže z Dolního Rakouska. Náplní byly přípravy na naplnění Rámcové smlouvy o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb. Ta byla uzavřena mezi Českou republikou a Rakouskem v lednu letošního roku.

Rakouští kolegové se na jihu Čech podívali na systém práce operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, prohlédli si výjezdová vozidla a jejich vybavení a navštívili například i základnu letecké záchranné služby. „Ze vzájemné diskuse jednoznačně vyplývá, že faktické provedení společného zásahu rakouských a jihočeských záchranářů by nemělo být nijak složité, neboť systém poskytování přednemocniční neodkladné péče na obou stranách hranice je velmi podobný, stejně tak vybavení vozidel a postupy záchranářů,“ zmiňuje mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Už nyní lze také předat tísňovou výzvu na druhou stranu hranice přes telefon a v letošním roce by měla být také spuštěna webová aplikace, která spojí operační střediska Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina a Dolního Rakouska.

Naši jižní sousedé navštívili během soboty i Nemocnici České Budějovice, kterou je provedl její ředitel Břetislav Shon. Ta by se v blízké budoucnosti mohla stát místem dojezdu rakouské záchranné služby. „Již nyní je zařízením, odkud jsou transportováni rakouští pacienti, kteří utrpí například úraz při turistice na našem území a není možné je primárně transportovat přímo do Rakouska,“ doplňuje Kafková. 

Štítky Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Rakousko, Česko, Dolní Rakousy, Červený kříž, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouští zdravotníci přijeli načerpat inspiraci ke svým českým kolegům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.