Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Českobudějovická nemocnice propojí do roku 2020 své pavilony nadzemními chodbami

Nejlepší nemocnice v České republice za uplynulý rok. Takovým oceněním se může chlubit Nemocnice České Budějovice. Podle ředitele Břetislava Shona je to díky perfektní spolupráci uvnitř nemocnice, která se nepřetržitě tvoří od roku 1995. Také proto se může areál neustále modernizovat.

„To, co se podařilo za mého ředitelování, souvisí s tím, co bylo před tímto obdobím. Můj předchůdce vytvořil v roce 1995 spolupracující tým lidí, do kterého jsem patřil i já, a dělal první změny, které výrazně ovlivnily myšlení zaměstnanců a přispěly k ekonomizaci nemocnice. Během deseti let se vytvořily základy a pravidla, jak bude nemocnice řízena a kam směřuje. Byla to cílevědomá činnost,“ popisuje nynější ředitel.

Pod jeho vedením se povedlo zlikvidovat dluhy, stabilizovat nemocnici a uskutečnit spojení s tehdejší vojenskou nemocnicí tak, aby vedle sebe nebyly dva subjekty se stejnými medicínskými odbornostmi. Za deset let řízení nemocnice byly investovány stamiliony korun do staveb a přístrojů. Přibližně v roce 2011 vznikl koncept rekonstrukce a restrukturalizace nemocnice s cílem opustit medicínu v dolním areálu a organizačními a stavebními investicemi vybudovat jednu nemocnici v areálu horním. Přestavba by měla být dokončena do roku 2020.

Organizačně by bylo nejvýhodnější vybudování monobloku. „Toto není možné, neboť by bylo nutno stavět na ‚zelené louce‘. Tento prostor nemáme. Další nevýhodou by byla cena, která by se pohybovala kolem 5 miliard korun, proti námi plánované 1,5 miliardě korun. Proto jsme se rozhodli, že vytvoříme monoblok spojením všech budov akutní péče nadzemními chodbami,“ popisuje Shon.

Zatím je postaveno nové Dětské oddělení a porodnicko-neonatologický pavilon, je hotova přístavba dvou pater na pavilonu C a nově zrekonstruováno pět pater třetiny tohoto pavilonu. Je ukončena restrukturalizace Centrálních laboratoří, díky které se podařilo uvolnit dvě patra, do nichž se přestěhovalo Transfuzní oddělení, které bylo zbouráno. Na jeho místě začne výstavba patrových garáží pro zaměstnance a pacienty a intenzivně se pracuje i na nových komunikacích nemocnice. Začátkem května začala kompletní vnitřní přestavba bývalého Ženského oddělení, která bude trvat asi osm měsíců a nemocnice do ní investuje přibližně 100 milionů korun.

Většinu hotových a plánovaných stavebních investic si nemocnice může dovolit z vlastních zdrojů díky skvělému hospodaření s obrovskou pomocí dotačních titulů  Evropské unie do přístrojových investic. Z těch nemocnice získala v minulých letech asi 540 milionů korun. Kombinací těchto skutečností nemocnice investuje ročně přibližně 200 milionů korun do stavebních investic.

Všechny akce probíhají bez poklesu výkonnosti nemocnice s udržením vysoké kvality zdravotní péče. „Jsou tu skvělí zaměstnanci, bez kterých si nelze něco takového představit. Vše začalo již v roce 1995 systematickou převýchovou nás všech, letitým dodržováním stanovených pravidel a vzájemnou důvěrou vedení a zaměstnanců,“ dodává ředitel Břetislav Shon.

Autoři

Štítky nemocnice, Nemocnice České Budějovice, pavilon, Česko, investice, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická nemocnice propojí do roku 2020 své pavilony nadzemními chodbami  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.