Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová terapie pro hendikepované v Oseku

Unikátní místnost pro snoezelen terapii otevřel Domov pro osoby se zdravotním postižením v Oseku na Strakonicku. Přispívat by měla ke snížení stresu a rozvoji prožitků a komunikačních schopností. Projekt našel podporu u Nadace ČEZ, která na dovybavení místnosti a proškolení personálu věnovala 200 tisíc korun.

Snuffelen (čichat) a doezelen (dřímat). V těchto dvou holandských slovech se nachází název, který je založený na multismyslové stimulaci, jako je kontakt s bublinkovými vodními sloupy, projektory, optickými vlákny, aroma lampami, nebo speciálním pohodlným nábytkem.

Díky tomuto speciálnímu vybavení a odborným znalostem zaměstnanců teď může domov v Oseku provozovat snoezelen terapii, při které dochází ke stimulaci všech lidských smyslů, a tím i rehabilitaci hendikepovaných klientů. „Během strukturované hodiny zaměřené na určité téma klienti rozvíjí své smysly skrze vlastní prožitky a zkušenosti. Snoezelen terapie přispívá k rozvoji jejich osobnosti, komunikačních a motorických dovedností, snižuje stres, stereotypní chování a agresi,“ uvedl ředitel domova v Oseku Jan Hájek. Osecký domov do pořízení snoezelen místnosti investoval 120 tisíc korun už v roce 2014. Díky příspěvku ve výši 200 tisíc korun z Nadace ČEZ ji mohl upravit, vybavit odbornými přístroji a pomůckami pro stimulaci smyslů a zařídit také odborné proškolení dvěma svým zaměstnancům.

„Prostřednictvím našich grantových programů se zase zaměřujeme na rozvoj veřejně prospěšných projektů, proto jsme v Oseku podpořili práci Domova pro osoby se zdravotním postižením, který dlouhodobě vytváří podmínky pro důstojný a samostatný život hendikepovaných lidí z jižních Čech,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Foto archiv Domova pro osoby se zdravotním postižením Osek

Štítky Osek, domov, ČEZ, okres Strakonice, Jan Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová terapie pro hendikepované v Oseku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.