Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice zahájila odběr krevní plazmy

Českobudějovická nemocnice zahájila před několika týdny odběr krevní plazmy od dárců. Doposud zajišťovalo Transfúzní oddělení Nemocnice České Budějovice pouze odběr krve, od května spustilo program bezpříspěvkových odběrů krevní plazmy, tedy odběrů bez finanční kompenzace.

„Krevní plazmu odebíráme pomocí speciálních přístrojů – separátorů, přičemž buněčné složky krve jsou převedeny zpět do krevního oběhu dárce. Odebraná plazma se používá jako nenahraditelná surovina ve farmaceutickém průmyslu při výrobě celé řady léků,“ uvedl Petr Biedermann, primář transfúzního oddělení českobudějovické nemocnice.

K odběru krevní plazmy se může přihlásit každý, kdo v posledních dvou letech alespoň jednou absolvoval běžný odběr krve, má dobré žíly a váží více než 60 kilogramů. Odběr trvá přibližně 45 minut a probíhá na jednom ze tří přístrojů (separátorů na plazmu). Započítává se stejně jako odběr krve pro další oceňování, dárci náleží stejná doba na zotavenou jako u odběru krve a odběr si lze finančně odečíst pro daň z příjmu.

Dárce plazmy bude nemocnice zpočátku hledat mezi již registrovanými dárci krve, kterých eviduje takřka 10 tisíc. „Během května jsme pozvali prvních sto dárců, kteří mají pro odběr plazmy dobré předpoklady,“ řekl dále Biedermann.

Jedním z prvních oslovených dárců krevní plazmy byl i Jan Boňko z Volyně. „Krev daruji už čtvrtým rokem a nyní jsem se rozhodl i pro odběr plazmy. Pokud tímto způsobem mohu pomoci, jsem rád,“ uvedl Jan Boňko, který má dárcovskou tradici v rodině.

Zájemci o odběr krevní plazmy se mohou hlásit v evidenci dárců krve nebo kontaktovat transfúzní oddělení nemocnice na telefonním čísle 800 603 333, případně prostřednictvím e-mailové adresy odbery@nemcb.cz.

Tisková zpráva | Foto Archiv Nemocnice České Budějovice

Štítky krevní plazma, nemocnice, České Budějovice, Nemocnice České Budějovice, odběr krve

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice zahájila odběr krevní plazmy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.