Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Drtička močových kamenů zkrátila operační časy na polovinu

Zkrátit časy operačních zákroků na polovinu umožnila českobudějovickým urologům supermoderní „drtička“ konkrementů (močových kamenů), jejíž sériovou verzi získali před rokem jako vůbec první na světě. Nový endoskopický přístroj Olympus ShockPulse - SE je nejen velmi účinný, ale současně maximálně šetrný k organismu pacienta.

„Přístroj jsme již úspěšně použili k chirurgické léčbě urolitiázy při celkem sedmi desítkách výkonů na ledvinách a zhruba dvou desítkách na močovém měchýři. Za zcela zásadní lze označit zkrácení doby výkonu o padesát procent, protože pro pacienty to mimo jiné znamená, už například vzhledem ke zkrácení doby v narkóze, značné snížení operačních a pooperačních rizik. U patnácti procent výkonů jsme mohli využít přístroj tenčího průměru, což znamená znovu mnohem bezpečnější a komfortnější zákrok,“ uvedl zástupce primáře Urologického oddělení Nemocnice České Budějovice Aleš Petřík.

Nová „drtička“ se už rok používá při perkutánních operacích ledvin, tedy zákrocích, kdy se odstraňují močové kameny z dutého systému ledviny nově vytvořeným traktem z povrchu těla pacienta. Tento výkon je určen především pro nemocné s objemnými, velkými kameny v ledvině, nebo v horní části močovodu.

Přístroj nahradil obdobné, přibližně o osm let starší zařízení. Zatímco původní přístroj pracoval pouze na principu ultrazvukové drtičky, která rozmělňovala kámen a odsávala drť, je jeho nový nástupce s přibližně dvojnásobným výkonem navíc doplněn balistickým přístrojem. Lékař tak může při zákroku současně využít jak ultrazvuk, tak lidově řečeno „sbíječku“. „Díky těmto schopnostem dochází k rychlejší dezintegraci kamene, a tím k již zmíněnému zkrácení délky celého výkonu,“ poznamenal Aleš Petřík.

Urologické oddělení českobudějovické nemocnice, které je jedním z nejvýznamnějších tuzemských center poskytujících komplexní terapii urolitiázy (tvorby močových kamenů), se vedle své klasické medicínské činnosti postupně stává také vyhlášeným a hojně vyhledávaným vzdělávacím a vědeckým pracovištěm. Metody šetrné chirurgické léčby se zde učí specialisté z celé ČR. Zájem o získání zkušeností na tomto pracovišti přitom roste i za našimi hranicemi.

„Zájem o vzdělávání lékařů v této chirurgické oblasti přímo souvisí s obrovským rozvojem endoskopických metod a zaváděním nových přístrojů. Zájem o stáže u nás pak s odbornou erudicí, zkušenostmi a samozřejmě i s vybavením našeho pracoviště, které je na velmi vysoké technické úrovni,“ řekl Petřík, který je členem skupiny sedmi urologů zpracovávající doporučené postupy léčby urolitiázy v Evropě (Panel on Urolithiasis, Guidelines Office European Assciation of Urologists).

Ještě v roce 1992 bylo léčeno v českobudějovické nemocnici 266 pacientů s urolitiázou, 21 z nich muselo podstoupit klasickou otevřenou operaci. V roce 2015 prošlo oddělením s tímto onemocněním 620 pacientů, přičemž ani jediný se nemusel podrobit klasickému otevřenému chirurgickému zákroku.

Štítky ledvinové kameny, pacient, ledvina, Olympus, Aleš Petřík, Nemocnice České Budějovice, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drtička močových kamenů zkrátila operační časy na polovinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.