Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Virus zika dokáže odhalit laboratoř budějcké nemocnice

Cesty do teplých oblastí nejsou v chladných dnech úplnou výjimkou. Někteří lidé navíc volí pro dovolenou i exotická místa. A pokud po návratu panují obavy z možného nakažení virem zika, kvůli kterému Světová zdravotnická organizace vyhlásila v minulých dnech stav nouze, není nic jednoduššího, než se nechat vyšetřit v budějcké nemocnici, kde výsledek vyšetření zjistí laboratoř molekulární biologie a genetiky už do 24 hodin.

„Vyšetření je prováděno v souladu s evropskými standardy pro laboratorní diagnostiku a absolvovat je mohou všichni pacienti z Jihočeského kraje,“ uvedl vedoucí laboratoře molekulární biologie a genetiky nemocnice Ondřej Scheinost. Metody na identifikaci viru začala nemocnice hned poté, co se začaly potvrzovat četné vady centrální nervové soustavy po těhotenské infekci. „Tyto zprávy budí úzkost i u našich žen. Proto jsme se rozhodli neprodleně reagovat,“ řekl předseda představenstva českobudějovické nemocnice Břetislav Shon.

Právě ženy, které pobývaly v rizikových oblastech a plánují být nebo již jsou těhotné, mohou navštívit ambulanci Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice. „Pacientkám bude provedena laboratorní diagnostika na přítomnost viru zika a dle výsledku bude následovat adekvátní péče. V případě těhotenství budou dále komplexně sledovány v pravidelných intervalech ve spolupráci genetiků, porodníků a neonatologů,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice Petr Sák.

Podle něj je během těhotenství možný přenos infekce z matky na plod. Závažné postižení plodu vznikem mikrocefalie (vývojová porucha projevující se zakrněním nebo předčasným ukončením růstu mozku a většinou i celé hlavy, pozn. autora) však může nastat jen v první třetině těhotenství.

Ostatní pacienti včetně mužů se mohou hlásit na ambulanci Infekčního oddělení denně od 7 do 15 hodin. „Situace v České republice je ale zcela odlišná, na našem území se nevyskytuje přenašeč viru - komár Aedes aegypti, ojediněle byl popsán výskyt druhého možného přenašeče - Aedes albopictus na jižní Moravě. Šíření této infekce na našem území je krajně nepravděpodobné, nelze však vyloučit import této nákazy,“ reagoval primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice Václav Chmelík.

Foto upload.wikimedia.org

Štítky nemocnice, zika virus, laboratoř, Světová zdravotnická organizace, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj, Václav Chmelík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virus zika dokáže odhalit laboratoř budějcké nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.