Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchranka na jihu Čech je v ohrožení, lékaři chtějí přidat

Doktoři z českobudějovické nemocnice, kteří vypomáhají na záchranné službě Jihočeského kraje, odmítají sloužit služby a dali výpověď. Požadují navýšení hodinových mezd, na což nyní vedení ZZS nemá prostředky.Pokud lékaři skutečně odejdou, hrozí záchrance omezení, až kolaps.


Současná situace by ve stávajícím režimu vydržela maximálně tři týdny, poté by musely být služby zřejmě omezeny.

Ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý nyní řeší, jak situaci zvládnout. Celkem mu na stole leží 20 výpovědí doktorů, kteří odmítají brát náročnější služby za nižší peníze na výjezdových stanovištích ZZS.

„Budějovičtí lékaři podali výpovědi proto, že pro ně naše nabídnutá částka nebyla uspokojivá,“ uvedl Slabý.

Záchranka se spolu s jihočeským krajem dohodla, že všem externím lékařům, kteří služby na záchrance slouží, navýší k dosavadní hodinové mzdě, dalších 30 korun. Lékařům to ale nestačí, požadují nejméně stokorunu. Chtějí tak mít alespoň 400 korun za hodinu služby.

Pokud se s nimi vedení záchranné služby nedohodne, už od května by nastala redukce služeb. Pravděpodobně by se musela omezit služba na výjezdových stanovištích v Trhových Svinech, Soběslavi, Suchdole nad Lužnicí a v Týně nad Vltavou. Právě v Týně by redukce služeb mohla být problémem. Jde o druhé největší město v budějovickém okrese. Vzdálenost města nedaleko Jaderné elektrárny Temelín je 35 kilometrů z Českých Budějovic, Písku i Tábora, dojezdová vzdálenost by proto z jiného místa nemusela vždy znamenat dodržení dojezdového času 15 minut.

Už před čtyřmi lety hrozilo, že Týn přijde o záchranku částečně nebo zcela. Až petice a protesty místních, kteří sehnali okolo čtyř tisíc podpisů, situaci zachránila.

"Nedovedeme si představit, že by zde měla být záchranka omezena nebo třeba nedej bože omezena. Je tu víc než potřeba. Osobně jsem ji mnohdy potřebovala a řada lidí, co znám. V okolí je Temelín, mnoho okolních obcí a myslím si, že jsou tu sanity využity maximálně," myslí si obyvatelka Týna nad Vltavou Věra Mašková.

Jihočeská záchranka bojuje o přežití už proto, že jí stát letos zkrátil peníze do rozpočtu. Na zvýšení platů potřebuje v letošním roce sehnat minimálně 25 milionů korun. Bez toho hrozí citelné omezení provozu.

"Musíme situaci vyřešit a s lékaři z nemocnice se prostě musíme dohodnout. Není možné, aby se služby nějak radikálně omezovaly, důležité je, aby se služby podařilo zajistit, stejně jako péči o pacienty," uvedla pro agenturu náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Dle jejího názoru by měly jít peníze do záchranky od pojišťoven. Kraj nyní už pokrývá přes 70 procent nákladů Zdravotnické záchranné služby.

autor: René Kekely

Štítky lékař, zdravotnická záchranná služba, Česko, výpověď, Jihočeský kraj, Nemocnice České Budějovice, Marek Slabý, Ivana Stráská, Týn nad Vltavou, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranka na jihu Čech je v ohrožení, lékaři chtějí přidat  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.