Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zápisy: Čekání by mohlo částečně eliminovat losování

Frustrace, rozhořčení, nejistota... Včera na budějckých školách odstartovaly zápisy do prvních tříd, které mezi rodiči rozpoutaly obrovské vášně. S dříve příjemné a slavnostní chvíle se stal boj, možná závod a hra na nervy.

Situace dokonce zašla až daleko, že u některých škol rodiče stáli už hodiny před samotným zahájením zápisů. Měli k tomu dobrý důvod - budoucích prvňáčků je letos opět více (celkový předpoklad je 1300) a o některé školy je větší zájem, tudíž je větší konkurence. Nadneseně řečeno - dostat se na některé základní školy je skoro těžší, než se dostat na školu střední.

Jaké výsledky zápisy přinesou, se v této chvíli nedá říct. „Konečné výsledky zápisu budeme znát v druhé polovině března,“ uvedla vedoucí odboru školství Dagmar Koubová.

Největším zájem byl o ZŠ Matice školské a ZŠ Grünwaldova. „Bylo to asi kolem stovky prvňáčků, ale ne všichni budou do školy nastupovat. Někteří totiž žádají o odklad školní docházky,“ dodala.

Jak Budějcká Drbna včera informovala, velké fronty se tvořily i u ZŠ Dukelská, kde rodiče čekali už od večera. „O ZŠ Dukelská je trvalý zájem, zatím ale nikdy nepřesáhl zájem dětí z obvodu počet možných míst v prvních třídách,“ zmínila Koubová.

ČTĚTE TAKÉ: Na zápis do ZŠ Dukelská někteří rodiče čekají již od večera

Otázkou je, zda se dá podobné situaci v příštích letech předejít. „Dlouhé čekání před zápisem možná může částečně eliminovat zavedení losování nebo měření vzdálenosti bydliště od školy, což ale nelze aplikovat na všechny školy,“ uvedla vedoucí odboru školství.

Někteří rodiče zmiňovali, že pokud se počítá, že bude prvňáčků každým rokem více, měla by být v centru města otevřena další základní škola, zkrátka aby se setkala nabídka s poptávkou.

„V centru města není žádná budova, kterou lze jako školu použít, ve středu města se totiž žádná škola nezavřela. Došlo pouze k předání církvi, škola ovšem slouží jako základní škola či víceleté gymnázium stále,“ vysvětlila Koubová.

Město České Budějovice zřizuje čtrnáct základních škol. Centrum města zahrnuje školy ZŠ Dukelská, ZŠ a MŠ J. Š. Baara a ZŠ a MŠ Kubatova.

Obrovský přetlak budoucích prvňáčků se každopádně nedá paušalizovat na všechny budějcké školy. „Včera bylo u zápisu o něco méně dětí, než v předchozích dvou letech. Nárůst tedy není, ale uvidíme dnes. Každý rok je to jiné,“ uvedl ředitel ZŠ Máj I. Luboš Staněk se slovy, že i tak bylo dětí u zápisu hodně. „Díky našim žákům a pedagogům byl pro ně zápis jistě nevšední zážitek.“

Co udělat pro to, aby se příště neopakovaly dlouhé fronty na některých školách? „Myslím, že by mohlo pomoci zrušení kritéria pořadí při přijímání žáků,“ zmínil Luboš Staněk.

ČTĚTE TAKÉ: Zápis v Mladém se nesl v poklidné atmosféře

A jaké byly vaše pocity ze zápisu? Vybíráme z diskuze na Facebooku Budějcké Drbny:

„Těšila jsem se na ten den, snad jako každý rodič. Ovšem realita byla opravdu masakr. Byla jsem nervózní a ve stresu. A to u několik dní dopředu. Ten nádech pozitivního a milého byl fuč.“

„My jsme byli taky nanečisto (odklad) na ZŠ Vltava. Byla jsem velice příjemně překvapená. Šli jsme ihned na řadu, vybavení školy a tříd perfektní a velice příjemná paní učitelka.“

„Neuspěli jsme u prvního zápisu ZŠ Rudolfovská, velký zájem o tuto školu a málo míst. I když paní učitelka ocenila naši perfektní přípravu, nestačilo to, vzhledem k velkému počtu uchazečů. Na další zápis do jiné školy se chystáme, ale euforie a radost ze svátečního dne je dávno pryč!“

Děti z okolních obcí

V těžké situaci jsou i rodiče, kteří nežijí přímo v krajském městě, ale v některé z okolních obcí, jež nemají svoji vlastní školu.

„Ve většině obcí školy zrušily a teď pociťujeme následky,“ podotkl včera jeden z tatínků. „Myslím si, že by obce měly přemýšlet opět o zavedení alespoň malotřídky, ale pravdou je, že pak nastane ta samá situace na druhém stupni.“

Děti z okolních obcí přijímají hlavně školy ZŠ Máj I, ZŠ Máj II a ZŠ Baarova. „Zkušenosti z loňského roku jsou takové, že byly do českobudějovických škol přijaty nejen všechny děti z příslušných školských obvodů, ale i z okolních obcí,“ uvedl minulý týden pro Budějckou Drbnu náměstek primátora Martin Maršík.

Dodal také, že rodiče v krajském městě mají alternativu v podobě škol jiných zřizovatelů, jako je Církevní základní škola či ZŠ waldorfská.

Štítky zápisy do základních škol, České Budějovice, základní škola, centrum města, Drbna.cz, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Za zamyšlení stojí hlavně to, proč je na některé školy "přetlak" a jiné mohou bez problému brát i děti z okolí ČB. Nějak se mi nezdá, že by přetlak byl na školy kde je značná šance na "multikulturní obohacení". Že by třeba to bylo tím důvodem? A losování? Jděte se vycpat soudruzi socani, to bych raději vozil děti denně někam mimo ČB než bych je dal do vylosované školy, pokud by hrozilo, že se dřív než číst a psát naučí slova jako "dylýno" a podobné.

Sobota, 24. ledna 2015, 14:37Odpovědět

Zápisy: Čekání by mohlo částečně eliminovat losování  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.