Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VŠTE otevřela v Táboře Centrum technických studií

Tábor se stal prvním místem, v němž českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická v pátek otevřela Centrum technických studií. Výuka v něm začne v září a zaměří se na bakalářský studijní obor Strojírenství se specializací Progresivní materiály v automobilovém průmyslu.

K dispozici v něm bude postupně až 100 míst v ročníku. Zpočátku zde bude působit více než 10 stálých pracovníků. Přijímací řízení začalo 14. února a potrvá do 11. března.

„Jsme regionální, profesně orientovanou vysokou školou a Tábor s průmyslovou aglomerací, zahrnující i Sezimovo Ústí a Planou nad Lužnicí, a pozoruhodnou strojírenskou tradicí, se pro nás stal přirozenou volbou číslo jedna. O uplatnění zdejších absolventů nepochybujeme,“ uvedl Marek Vochozka, rektor VŠTE.

Centrum vzniklo v areálu Střední průmyslové školy strojní a stavební v Táboře, který nabídl mnohem lepší, a bezbariérové, zázemí, než například ve městě volná budova Jihočeské univerzity.

„Průmyslovka má moderně vybavené laboratoře, jsou zde k dispozici školní dílny s veškerým stroji, včetně těch obráběcích. Nemusíme je tak budovat. Bez nich se ani vysokoškolská výuka strojírenství neobejde,“ popisuje Daniel Kučerka, vedoucí Katedry strojírenství VŠTE jedno z kritérií, úzce spojené se specializací Progresivní materiály v automobilovém průmyslu. Pro ni se VŠTE rozhodla v souvislosti s řadou úspěšných jihočeských firem, patřících právě mezi významné dodavatele odvětví.

Další plnohodnotné zázemí pro své táborské studenty ale už bude muset VŠTE postupně vybudovat. Půjde například o výpočetní centrum, knihovnu, stravování, ubytovací a společenské prostory a tělocvičnu s celodenním provozem. Tyto náklady by se měly pohybovat kolem pěti milionů korun.

Podle Pavla Kaczora, ředitele Úřadu práce v Táboře, je VŠTE jedinou školou, která před svým působením ve městě konzultovala své záměry a představy s úřadem práce. „To je pro mne příslibem, že příprava absolventů bude vycházet právě z potřeb regionálního trhu práce a zdejších firem,“ poznamenal ředitel.

„Vstup do Tábora chápeme jako dlouhodobou investici. A také příležitost, jak zdejším firmám pomoci vychovat kvalifikované odborníky. S řadou z nich už spolupracujeme při přípravě praxí nebo témat pro studentské práce. A věřím, že počet těchto firem se ještě zvýší,“ uvedl Marek Vochozka. To podstatně ovlivňuje i uplatnění absolventů na trhu práce, kde pak mají mnohem větší šance.

Ředitel Pavel Kaczor v této souvislosti říká, že dobří absolventi strojírenských a technických oborů mají na trhu práce velké šance, neboť tyto profese zdejší firmy dlouhodobě poptávají.

„Nedostatek některých technicky vzdělaných odborníků dokonce někde představuje bariéru růstu. Nezaměstnanost v regionu je do značné míry strukturální. To znamená, že struktura lidí, kteří práci hledají, neodpovídá struktuře poptávky firem,“ upřesnil ředitel úřadu práce.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická, České Budějovice, Centrum technických studií, Tábor, slavnostní otevření, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Úřad práce České republiky, Marek Vochozka, trh práce, Jihočeská univerzita v Českýc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VŠTE otevřela v Táboře Centrum technických studií  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.